Stigle ponude za stanove TLM-a u stečaju, gdje će završiti radnici?

Za 34 stana bivših radnika Tvornice lakih metala (TLM), koji su kao dio stečajne mase ponuđeni na trećoj dražbi završenoj 19. rujna, stiglo je 38 ponuda, doznaje se od stečajnog upravitelja Milana Ljubičića. Sindikati su zatražili pomoć od države kako bivši radnici TLM-a ne bi završili na ulici i nadaju se pozitivnom odgovoru.

Do sada je pristiglo ukupno 38 ponuda za 34 stana, obradom podataka utvrdio sam da je za neke stanove došlo više ponuda, a za sedam stanova nije pristigla ni jedna ponuda, rekao je stečajni upravitelj TLM-a Milan Ljubičić.

U stečajnu masu su ušla 43 stana, jedan je prodan u drugoj javnoj prodaji, a u osam stanova žive zaštićeni stanari kojima su dostavljene ponude za otkup i čeka se njihovo očitovanje.

S obzirom da stanove u vlasništvu TLM-a koriste bivši radnici, uglavnom slabijeg imovinskog stanja i poodmakle životne dobi te ih po upola manjoj cijeni može kupiti bilo tko tko da valjanu ponudu, Sindikat metalaca Hrvatske i Teritorijalni ured Zadar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske uputili su 7. rujna pismo Vladi, predsjednici i ministrici gospodarstva Martini Dalić, u kojem su zatražili da se žurno nađe rješenje za bivše radnike TLM-a koji bi mogli završiti na ulici.

Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, koji je ujedno opunomoćenik radnika TLM-a, kazao je kako je prošli tjedan razgovarao s pomoćnikom ministrice gospodarstva Zvonimirom Novakom i detaljno mu izložio problem. Uranija ističe da se nada što bržem odgovoru Ministarstva  gospodarstva te ponavlja kako smatra da postoji moralna i pravna odgovornost države da riješi problem bivših radnika TLM-a.

Uranija je pomoćniku ministrice gospodarstva, Zvonimiru Novaku izložio koja su četiri moguća rješenja problema, odnosno načina na koji bi država mogla pomoći. Prvi je da se bivšim radnicima omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima i jamstvom grada, drugi je da se postigne dogovor vjerovnika budući se radi o državnim firmama koje mogu postići dogovor. Treći način je da se stavi moratorij na prodaju, a četvrti da se, kao u slučaju Agrokora, donese poseban zakon da država otkupi stanove.

Tim ljudima država je dužna pomoći, to su naši građani koje netko mora zaštiti, ističe. Ako odgovor države ne bude pozitivan, sami sindikati će predložiti nagodbu vjerovnika.

Nećemo dopustiti da ljudi završe na ulici i ići ćemo i do međunarodnih institucija. Stalno sam u kontaktu s radnicima i sindikat i mediji su im jedina nada. Nadamo se da će sve završiti pozitivno, jer sve ostalo bi bilo društvena katastrofa, smatra Uranija.

Država je bila vlasnik TLM-ovih stanova do 2007. godine, ali radnicima te tvornice nikada nije omogućen otkup stanova. Godine 2009. godine bivšim radnicima dan je ugovor o najmu stanova koji su prije bili na čuvanju.