AfD potresaju sukobi - Frauke Petry napušta stranku

Duboki unutarstranački sukobi potresli su Alternativu za Njemačku, dan pošto je ta stranka krajnje desnice izabrana u parlament te je supredsjednica Frauke Petry najavila da u novom sazivu Bundestaga neće ući u zastapnički klub AfD-a.

Nakon duga razmišljanja odlučila sam u Bundestagu djelovati samostalno, a ne kao dio zastupničkog kluba AfD-a, rekla je supredsjednica AfD-a Frauke Petry pošto je naprasno napustila konferenciju za tisak čelništva stranke. Objasnila je da se želi zauzimati za "konzervativnu i realnu politiku".
Uspjeh AfD-a izazvao politički potres u Njemačkoj
Petry je prije toga u jutarnjem programu javnog servisa ZDF žestoko kritizirala neke istupe stranačkih tvrdolinijaša poput Alexandra Gaulanda koji je odmah nakon izbora najavio da će Angeli Merkel "biti za petama".

Petry može samostalno djelovati kao zastupnica jer je u Bundestag izabrana izravno, a ne preko stranačke liste.

Sukob između Petry i nekih čelnika stranke oko političkih smjernica traje već mjesecima. Petry zastupa umjerenije krilo koje AfD-a želi izgraditi kao građansku konzervativnu stranku. Drugo krilo, na čijem čelu stoji Gauland, stranku diskreditira relativiziranjem prošlosti, a posebice razdoblja nacionalsocijalizma, smara Petry.

Gauland je nedavno izjavio da Njemačka može biti ponosna na "učinke" vojnika Wehrmachta.