Grbin spreman napustiti SDP ako to zaista pomogne stranci

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u ponedjeljak u izjavi za Hinu kako je spreman snositi posljedice i napustiti stranku ako "sadašnji predsjednik i kolege iz stranke misle da Bernardić radi dobro svoj posao i da će se njegovim isključenjem iz SDP-a situacija popraviti".

 Nisam još čuo da se moje ime nalazi na tzv. listi za odstrel, već sam to pročitao u medijima. U ovom trenutku mogu samo reći da sam spreman snositi posljedice, a ako predsjednik stranke i kolege iz stranke misle da Bernardić radi dobro svoj posao i misle da će se mojim isključenjem iz SDP-a situacija popraviti, da će sve biti kao prije, odnosno da će zbog toga rejting SDP-a doći na 30 posto i da ćemo prestići HDZ, onda je to odlična stvar. No, bojim se da to nije slučaj, istaknuo je Grbin komentirajući medijske napise kako je njegovo ime, uz Ranka Ostojića, Milanku Opačić i Miranda Mrsića, navodno na listi za izbacivanje iz SDP-a.

Ocijenivši kako Davor Bernardić sigurno nije najveći problem stranke, nego, kako je rekao, slika tog problema, Peđa Grbin je izjavio da se slaže s Ivanom Račanom koji je prije nekoliko dana poručio da je SDP u svojevrsnoj krizi identiteta, gdje se mnogi u stranci bore za očuvanje svojih fotelja. Grbin smatra da U ovoj situaciji u kojoj se danas SDP nalazi imao sam dvije opcije. Jedna je zabiti glavu u pijesak i praviti se da se ništa ne događa, čuvati svoju poziciju potpredsjednika stranke i potpredsjednika Odbora za ustav ili reagirati i upozoriti na problem, protresti stranku te ako to znači sutra snositi nekakve posljedice. Dodao je kako je u cijeloj priči najvažnije da situacija u kojoj je SDP bude riješena, i to što prije.

Petorica SDP-ovih gradonačelnika uputila pismo članovima


Grbin je dodao kako je poziv za ostavkom predsjedniku  stranke bio čak i prijateljski poziv nekoga tko vidi da je stranka u problemima i predlaže drugi način njihova rješavanja. Predsjednik taj poziv nije prihvatio, a sada nam ne preostaje drugo nego da u okviru institucionalnih pravila stranke pronađemo izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo. Da budemo jasni, situacija je neefikasnost i neučinkovitost SDP-a kao oporbe i kao jednog od jamaca opstanka demokracije u Hrvatskoj, istaknuo je Grbin i ponovio kako u SDP-u postoji kriza vodstva. To nije sporno, i ona se svakog dana očituje u načinu na koji donosimo odluke  i u načinu na koji interveniramo kada se u društvu pojavljuju pojave na koje moramo reagirati, osuditi ih, pokušati spriječiti svim demokratskim načinima, dodao je. Na pitanje ima li ambicije postati predsjednik stranke, Grbin je odgovorio kako je to sekundarno pitanje.

Komentirajući Todorićev poziv za osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru, Grbin je rekao kako Todorić - nastavi li optuživati Vladu i pritom ne davati dokaze svojim optužbama - jedino pomaže Vladi. Dakle, ili će što prije podastrijeti dokaze svojim tvrdnjama, ili će napraviti daleko veću štetu od one koje je već nastala. Nije problem Agrokora nastao sam od sebe bez sudjelovanja Todorića. On u toj priči može biti jedino i isključivo sukrivac, zaključio je Peđa Grbin.