Sj. Koreja tvrdi da joj je Trump objavio rat - Bijela kuća: Apsurd!

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da je objavio rat Sjevernoj Koreji.

Ministar Ri Yong-ho izjavio je novinarima u New Yorku da Sjeverna Koreja zadržava pravo rušenja američkih vojnih zrakoplova. To se odnosi i na one avione koji nisu u sjevernokorejskom zračnom prostoru, dodao je . "Svijet treba znati i zapamtiti - Amerikanci su ti koji su prvi proglasili rat", naglasio je. Ovakve izjave uslijedile su nakon što je američki predsjednik Donald Trump s govornice u UN-u zaprijetio Kim Jong-unu da će Sjevernu Koreju uništiti, na što mu je on uzvratio da će Ameriku staviti na najveću kušnju u povijesti.

Bijela kuća: Nismo proglasili rat S.Koreji, ta tvrdnja je apsurdna

"Nismo proglasili rat S.Koreji i, iskreno govoreći, ta tvrdnja je apsurdna", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. Odgovorila je i na prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla oboriti američke vojne zrakoplove. "Nikada nije dobro da neka država ruši zrakoplove druge države u međunarodnom zračnom prostoru", rekla je Sanders.

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje. Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Skup potpore Kim Jong-unu i njegovoj retorici protiv Trumpa

Inače, deseci tisuća ljudi izišli su na središnji trg u Pjongjangu kako bi dali potporu vođi Kim Jong-unu i njegovoj retorici protiv američkog predsjednika.