Tjedan odluke: Hoće li Davor Bernardić preživjeti?

Nakon burnog tjedna za SDP, u kojem se tražila ostavka predsjednika stranke Davora Bernardića te zazivali unutarstranački izbori, slijedi tjedan odluke. Sutra se održava sjednica Predsjedništva, a u subotu Glavni odbor stranke.

Hoće li Davor Bernardić preživjeti ili će Peđa Grbin, Ranko Ostojić, Milanka Opačić i Mirando Mrsić biti izbačeni iz stranke? Javno su kritizirali predsjednika i najuže vodstvo. Čak su zatražili predsjednikovu ostavku. I zato bi mogli biti izbačeni iz stranke. Prva prilika za razgovor o tome je sutrašnja sjednica Predsjedništva. Isključenje iz stranke je krajnja mjera i od nje ne treba bježati, ali ne treba izazivati pod svaku cijenu, poručio je član Predsjedništva Ivo Jelušić.

Nered u redovima SDP-a: "Stranka nije sekta prijatelja"

Članovi SDP-a s tzv. liste za odstrel pred kamere ne žele. Čekaju sutrašnju sjednicu Predsjedništva. "Ako predsjednik stranke i kolege iz stranke misle da Bernardić radi dobro svoj posao i misle da će se mojim isključenjem iz SDP-a situacija popraviti, da će sve biti kao prije, odnosno da će zbog toga rejting SDP-a doći na 30 posto i da ćemo prestići HDZ, onda je to odlična stvar. No bojim se da to nije slučaj", poručio je Peđa Grbin.

Grbin spreman napustiti SDP ako to zaista pomogne stranci

Slično razmišlja i Mirando Mrsić jer, kako je napisao na Facebooku, dići ruku za isključenje mogu samo oni zadovoljni stanjem u SDP-u. Ima i prijedlog: "Pozivam rukovodstvo stranke da prije izvještajne konvencije predloži Statut stranke i programsku platformu kako bi članovi SDP-a konačno dobili uvid u smjer u kojem sadašnje rukovodstvo vodi SDP te kako bi procijenili zaslužuje li rukovodstvo daljnje povjerenje za vođenje SDP-a."

Holy: Bernardić prekršio statut SDP-a, moguće izglasavanje nepovjerenja

O svemu tomu bit će riječi i u subotu na Glavnom odboru. Bivša članica SDP-a očekuje dramatičnu sjednicu, i to vezano za obje teme. "Davor Bernardić ima jače instrumente unutarstranačke vlasti u svojim rukama tako da bih se radije kladila na njegovu stranu nego na ovu drugu", smatra Mirela Holy. Iako u problemima, SDP je za neke ipak stranka broj jedan. Aleksandra Kolarić kandidirala se za predsjednicu zagrebačkog SDP-a. Zbog svog je slučaja protiv izbacivanja. "Klanovska borba ne donosi ništa dobro, a to je ovo što gledamo. Međutim, smatram da je dobro odraditi glasanje o povjerenju predsjedniku i na Predsjedništvu i na Glavnom odboru", poručila je.

Bernardić traži istinu o Agrokoru: Hajka na mene nije slučajna

Ovaj je tjedan za SDP biti ili ne biti. U isto to vrijeme pet SDP-ovih gradonačelnika uputilo je pismo članstvu da se vrh stranke i zastupnici "spuste iz oblaka među obične članove" te vrijeme do Konvencije iskoriste za otvoren unutarnji dijalog.