Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za opće poslove

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) i na sastanku Vijeća za opće poslove (članak 50.) - posebnom formatu Vijeća koji se bavi pregovorima o povlačenju UK iz Europske unije.

Vijeće za opće poslove EU-a, koje okuplja ministre vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, nije donijelo nikakve odluke o pitanju vladavine prava u Poljskoj, dok se ne prouče novi prijedlozi za pravosudnu reformu koje je iznio poljski predsjednik Andrzej Duda. "Danas nije bio dan za odlučivanje", rekao je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, dodajući da je prije toga potrebno analizirati nove prijedloge poljskog predsjednika. Dodao je kako bi bilo dobro da se o tim prijedlozima izjasni i Venecijanska komisija koja djeluje pri Vijeću Europe. Timmermans je to izjavio prije nego što je poljski predsjednik Duda odustao od svojih prijedloga koje je iznio samo nekoliko sati ranije.

Duda je pozvao na konzultacije dvije oporbene stranke u poljskom parlamentu, od kojih je jedna - Građanska platforma - bojkotirala njegov poziv, a druga je odbila podržati njegove prijedloge. Hrvatska ministica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić istaknula je na sastanku važnost vladavine prava te načela da se rješenja trebaju tražiti dijalogom i poštujući, a ne kršeći međunarodne sporazume, priopćio je MVEP.

Duda je u ponedjeljak objavio svoje prijedloge koji bi trebali zamijeniti dva zakonska prijedloga na koje je u srpnju stavio veto. Riječ je o zakonu o Vrhovnom sudu i Zakonu o nacionalnom pravosudnom vijeću, koji su sporni i za Europsku komisiju. Prema prijedlogu, od kojeg je Duda odustao nakon nekoliko sati, članovi nacionalnog pravosudnog vijeća birali bi se u parlamentu tropetinskom većinom, što bi trebalo onemogućiti da samo jedna stranka imenuje to vijeće. Ako se tropetinska većina ne mogla postići u roku od dva mjeseca onda bi predsjednik imenovao članove vijeća na nepopunjena mjesta i to s popisa koje bi sastavio parlament. Što se tiče Vrhovnog suda, Duda je predložio da se povećaju ovlasti predsjednika u odlučivanju koji članovi Vrhovnog suda mogu ostati na položaju i nakon navršenih 65 godina. Nakon što njegovi prijedlozi nisu prošli, Duda je najavio da u utorak izići s novim prijedlozima.

Zbog kontroverznih pravosudnih reformi, koje provodi poljska vlada, u Bruxellesu se spominje mogućnosti aktiviranja članka 7. Ugovora o EU-u, tzv. nuklearne opcije kojom se nekoj članici može oduzati pravo glasa u Vijeću EU-a u slučaju ustrajnog kršenja europskih načela i zakona.