Dragan Vasiljković nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora

Zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora. Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo prema tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993.Vasiljković je osuđen za prvu i treću točku otužnice: ratni zločin nad zarobljenicima na Kninskoj tvrđavi u lipnju i srpnju 1991. te napad na Glinu i prigradska naselja Jukinac i Gornji i Donji Viduševac. Oslobođen je za drugu točku optužnice da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.Kapetan Dragan, koji ima srbijansko i australsko državljanstvo, uhićen je prije jedanaest godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj.

Vasiljkovićevi odvjetnici: Nismo očekivali tako visoku kaznu 

Branitelj Dragana Vasiljkovića, odvjetnik Tomislav Filaković iz Osijeka, ustvrdio je nakon izricanja nepravomoćne presude da prema stajalištu obrane činjenični supstrat i pravilna ocjena dokaza ne daju podlogu za osuđujuću presudu od 15 godina što će nastojati osporiti u žalbi. Vasiljkovića je zastupala i zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković koja je izjavila da nisu očekivali tako visoku kaznu jer tijekom postupka nije dokazano da je Vasiljković bio zapovjednik zatvora u Kninu, niti da je organizirao i planirao napad na Glinu i okolna mjesta. Njegovi branitelji ustvrdili su i da Vasiljković nakon što presuda postane pravomoćna može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu jer je već u ekstradicijskom te u splitskom zatvoru proveo nešto manje od 12 godina.

Turudić: Očekivao sam da će Vasiljković dobiti više godina zatvora

Razočaran presudom bio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić. Razočaravajućim smatra što kapetan Dragan nije dobio više godina zatvora nego što je Turudić pokopao prijatelja kojima je Vasiljković presudio.

Pandža: Slučaj kapetana Dragana dokaz je izravne umiješanosti Republike Srbije u rat na ovim prostorima

Umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan rekao je za HRT da je Dragan  Vasiljković bio idealna osoba koju je prepoznala srbijanska sigurnosna služba, a koju su vodili Frenki Simatović i Jovica Stanišić. Vasiljković je bio dobar medijski proizvod na početku Domovinskog rata režiran u ovoj službi i kao takav zajedno s njima u proljeće 1991. došao na područje Knina, dodao je.