DORH-u stigla prijava protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka

Nepoznata osoba podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić, Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i drugih osoba povezanih s izvanrednom upravom Agrokora te fondom Knighthead. Prijava je podnesena zbog, kako se navodi, niza kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, prenose mediji.
[EMBED:2609/agrokor_dn269.mp4"]
Anonimna kaznena prijava poslana je na još 40 adresa, svim državnim čelnicima, nizu saborskih zastupnika i stranačkih čelnika te medijima. Mediji prenose da je DORH zaprimio kaznenu prijavu i ona je stavljena u redovitu proceduru. No to ne bi trebalo utjecati na osnovnu predistragu u slučaju Agrokor koju već mjesecima provodi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u suradnji s policijom i drugim državnim institucijama te stručnjacima. Ta se istraga bavi utvrđivanjem mogućih nezakonitosti u radu Agrokora i s njim povezanih tvrtki do aktiviranja lex Agrokor i postavljanja izvanredne uprave.

Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bi imale potrebe kukavički se skrivati iza anonimne prijave, komentirali su iz izvanredne uprave Agrokora informacije o navodnom podizanju anonimne kaznene prijave protiv izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

U objavi pod nazivom "Ne prijavljujem anonimno", Ivica Todorić na svome blogu tvrdi da ne stoji iza kaznene prijave DORH-u protiv izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i drugih.

Ivica Todorić je u najnovijem blogu upozorio - koje su sve zakone prekršili državni dužnosnici i s njima povezane osobe. I redom nabrojio - Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o javnoj nabavi, o pravu na pristup informacijama, tržištu kapitala. I dalje je najviše usmjeren na potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić - koju optužuje za sukob interesa i prikrivanje informacija. Ona, pak, smatra da su sve optužbe vezane uz skoru objavu revizorskog izvješća.

G. Marić i Butković: Vlada nema razloga strepiti od Todorićeva bloga

Nitko ne zna odakle Ivica Todorić piše svoj blog. Jutarnji list donosi - da je, navodno, sve češće u Austriji i Srbiji - gdje borave njegovi sinovi Ante i Ivan Todorić s obiteljima, te da je okupio jak tim odvjetnika, savjetnika, ekonomista i PR stratega. Nagađa se da je prikazivanje poslovnih rezultata bilo lažno. Tako tjednik Nacional objavljuje da je Todorić precijenio imovinu Agrokora za 2 milijarde eura.

Vujčić: HNB odgovorno radila svoj posao

Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je da je središnja banka odgovorno radila svoje posao vezano uz Agrokor "u situaciji kad se nije moglo puno saznati". U travnju je, naime, HNB objavio da je od 2012. do 2016. proveo 27 nadzora izloženosti banaka sustavu Agrokor, u kojima su u 16 banaka utvrđene nepravilnosti i naložene mjere te adekvatna ograničenja, kojima je izloženost banaka Agrokoru smanjena za više milijardi kuna. U tu je svrhu izdano 13 rješenja, kojima su bankama naložene brojne mjere i adekvatna ograničenja. K tome, u dvije banke imenovani su povjerenici HNB-a sa zadaćom da nadziru izvršenje tih mjera. Time je pravovremeno spriječeno da trenutna situacija u sustavu Agrokora aktivira sistemski rizik u bankovnom sektoru sa svim negativnim posljedicama za gospodarstvo, građane i proračun, poručili su tada iz HNB-a.