Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u posjetu Hrvatskoj

Ministar obrane Damir Krstičević i izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman razgovarali su u Zagrebu o proširenju suradnje na području obrane, uključujući i pitanje nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za Hrvatske ratno zrakoplovstvo.
Izraelski ministar je izrazio nadu u jačanju odnosa između dviju oružanih snaga i razmjeni mišljenja o mnogim strateškim pitanjima, posebice spomenuvši terorizam kao jedan od najvećih izazova ne samo više na Bliskom istoku već i u Europi. Borimo se protiv terora niz godina, svaki dan. I danas je troje naših građana ubijeno, kazao je Lieberman, aludirajući na današnji napad naoružanog Palestinca koji je ubio tri izraelska čuvara i ranio četvrtog u napadu u židovskom naselju Har Adar.

Danas je možda najveći izazov s kojima se suočavamo islamski terorizam (...) u prošlosti je meta uvijek bio Izrael i žao nam je što moramo reći da je Europa postala druga arena. Cijenimo spremnost Hrvatske da se bori protiv terora, istaknuo je Lieberman i podsjetio na hrvatske vojnike koji sudjeluju u misijama u Afganistanu, Kuvajtu i koaliciji protiv Islamske države.

Traže se nasljednici MiG-ova - Krstičević sa švedskim kolegom

Razgovarali smo i o višenamjenskom borbenom zrakoplovu, edukaciji mladih časnika u Izraelu i proširenju suradnje na 'cyber' području, kazao je Krstičević i dodao da MORH u studenom šalje u Izrael dva časnika na dodatnu edukaciju upravo na 'cyber' području.

Ministarstvo obrane (MORH) u srpnju je uručilo zahtjev za ponudom (Request for Proposal, RfP) za višenamjenski borbeni avion u pet država - Grčku, Izrael, Južnu Koreju, Švedsku i SAD. Grčka i SAD Hrvatskoj nude zrakoplove F-16, Koreja zrakoplov FA-50, Švedska Gripen JAS-39, a Izrael američki F-16 preinačen za posebne potrebe, tzv. F-16 Barak. Zrakoplovna industrija Izraela ima veliko iskustvo u nadogradnji vojnih zrakoplova a među njima je i F-16 koji je već 37 godina njihov osnovni borbeni zrakoplov.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je u okviru programa Barak 2020. prije tri godine dovršilo sveobuhvatnu nadogradnju zrakoplova Lockheed Martin F-16C/Ds.

Lieberman se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Sastat će se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. U srijedu se održava poslovna konferencija s predstavnicima tvrtki iz obje države.