Pandža: Slučaj kapetana Dragana dokaz je izravne umiješanosti Republike Srbije u rat na ovim prostorima

Danas nakon podneva, na splitskom Županijskom sudu očekuje se izricanje prvostupanjske presude ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću, u Domovinskom ratu poznatom pod kao kapetan Dragan.

Bio je zapovjednik tzv. knindži, Crvenih beretki, specijalne jedinice srpskih okupacijskih snaga koje su sijale smrt i strah od Moslavine do Knina.

U Studiju 4 razgovarali smo s umirovljenim pukovnikom HV-a Ivicom Pandžom Orkanom, neumornim kroničarem i dokumentaristom, posebno zaplijenjenih dokumenata vezanih za agresiju.

Dragan Vasiljković je dijete sa srbijanskog asfalta, delinkvent. Otišao je u Australiju prije rata i ondje stekao manja znanja iz sfere vojnih poslova. Bio je idealna osoba koju je prepoznala srbijanska sigurnosna služba - koju su vodili Frenki Simatović i Jovica Stanišić. Dragan Vasiljković bio je dobar medijski proizvod na početku Domovinskog rata režiran u ovoj službi i kao takav zajedno s njima u proljeće 1991. došao na područje Knina, rekao je Ivica Pandža.

Pandža je ustvrdio da je Crvene beretke u Hrvatskoj financiralo i organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije i ovaj slučaj kapetana Dragana pokazuje izravnu umiješanost Republike Srbije u rat na ovim prostorima.

Dalje je naveo da je u proljeće 1991. na području Golubića kod Knina osnovan kamp za obuku gdje su najbolji srpski mladići s područja Hrvatske upućivani na ubrzanu obuku. Nakon toga vraćani su na prostore odakle su rodom i ustrojavali ondje podcentre za obuku, dodao je.

Orkan je rekao i da je poznata uloga srbijanske sigurnosne službe u agresiji na BiH. Ogranci postrojbe kojom je zapovijedao kapetan Dragan djelovali su na cijelom prostoru koji je bio zahvaćen ratom - u istočnoj Slavoniji, u Dalmaciji te u zapadnoj Slavoniji i okolici Bihaća.

Novinar Filip Šram je za potrebe televizije B92 napravio rekonstrukciju ratnog djelovanja tih postrojbi koje su bile direktno podređene, financirane i organizirane iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, odnosno Službe državne sigurnosti na čelu koje su bili Frenki Simatović i Jovica Stanišić,
rekao je Orkan. 

Pod Vasiljkovićevim je patronatom, kaže Pandža, ubijen novinar Egon Scotland. Vasiljković je osobno tog dana bio na pravcu centar grada Gline. On je isplanirao operaciju "Žaoka", dodao je.

Rekao je da je skandalozno što su istražna tijela Hrvatske u optužbi protiv njega kojom su od australskih vlasti tražili izručenje, zaboravili cijeli jedan pravac. Osim na pravcu prema Glini gdje je djelovao sam Vasiljković 26. srpnja, dio njegove postrojbe istog je dana bio raspoređen u dolinu rijeke Une, gdje su počinjeni brojni ratni zločini. 

Orkan je rekao da je u posjedu izvješća koja su pisali i vlastoručno potpisivali svi pripadnici Vasiljkovićeve jedinice, a u kojima je navedeno gdje su bili i što su radili u kojem trenutku. Tu srpsku dokumentaciju koja je pronađena nakon Oluje predao je Državnom odvjetništvu. Izrazio je nezadovoljstvo jer nije pozvan na suđenje u Split. 

Ivica Pandža Orkan komentirao je presudu Vasiljkoviću. Rekao je kako će s kaznom od 15 godina zatvora uskoro biti na slobodi.