Aznar: Kataloniji su potrebne promjene,ali glas manjine ne može se nametnuti većini

Katalonija je rekla da, Španjolska kaže - ne! Na referendumu je oko 90 posto građana koji su izašli na birališta poduprlo samostalnu Kataloniju. Katalonija traži međunarodno posredovanje! Je li moguć dijalog Barcelone i Madrida?
U Otvorenom su analizirali:

Njegova Ekscelencija gospodin EDUARDO AZNAR- veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH,
RADOVAN VUKADINOVIĆ- vanjskopolitički analitičar,
JANKO BEKIĆ- Institut za međunarodne odnose,
BORIS BLAŽEKOVIĆ, HNS, promatrač referenduma u Kataloniji.

Španjolski veleposlanik u RH, smatra kako regionalni ustavi u Španjolskoj čine sustav drugačijim od anglosaksonskog modela i otežavaju promjenu Ustava. Zbog toga, Aznar ističe da se referendum u Kataloniji, ne može izjednačiti s onim u Škotskoj. Bekić ga podsjeća da se iznad nacionalnog Ustava nalazi Povelja Ujedinjenih naroda i pravo naroda na samoodređenje.Za španjolskog veleposlanika u RH, Njegovu Ekscelenciju gospodina Eduarda Anzara referendum nije bio ustavan. Smatra kako je jučerašnjim referendumom povrijeđen statut Katalonije. U statutu Katalonije stoji ako bi se donio taj zakon koji se spominje u parlament, potrebne su dvije trećine svih zastupnika u parlamentu. T a dva zakona donijeta su s većinom od samo 72 zastupnika, a ne 92 zastupnika kao što je bilo potrebno.
Napominje kako zakoni nisu prošli proces kroz koji bi dobili i pravno mišljenje regionalnog Ustavnog suda te mišljenje pravnih službi parlamenta.
Referendum je za njega zato ilegalan.
 


Da je referendum bio nezakonit i ilegalan slaže se i Janko Bekić. Ipak, on nudi objašnjenje zašto je bilo nemoguće provesti legalan referendum. Prema njegovu mišljenju za Katalonce drugog puta nije bilo.Vanjskopolitički analitičar Radovan Vukadinović naglašava važnost pregovora između Katalonije i španjolske Vlade koji trebaju biti provedeni u što skorijem roku. Referendum je za njega interno španjolsko pitanje koje bi moglo izazvati refleksije i u Europi. U ulozi promatrača referenduma, u Kataloniji je Boris Blažeković (HNS). Svoje dojmove iznio je u večerašnjem javljanju u emisiju. Jučerašnji referendum u Kataloniji za Otvoreno je komentirao i Eric Hauck, voditelj delegacije Katalonije za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Zagrebu.  
 

Emisiju  pogledajte u cijelosti: