G. Marić i Butković: Vlada nema razloga strepiti od Todorićeva bloga

Ministri mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državne imovine Goran Marić u utorak su izjavili da Vlada nema razloga strepiti od bloga Ivice Todorića, istaknuvši kako je donošenjem lex Agrokor povučen pravi potez kojim su spašena brojna radna mjesta.

Na novinarsko pitanje čitaju li blog Ivice Todorića, ministar Marić odgovorio je da ne jer ne stigne, dok je Butković kazao da ne čita blog, već druge portale, koji ga prenose. Upitan treba li Vlada strepiti od informacija koje izlaze na tom blogu, Butković je kazao da smatra da ne treba. Vi znate da je donijet lex Agrokor, da su jednim takvim potezom spašena radna mjesta te sačuvan jedan koncern u najtežem trenutku, odnosno


uoči početka turističke sezone i u samoj sezoni. U tom smislu smatram da je Vlada donijela pravi potez, dok ovo ostalo ne želim komentirati, kazao je Butković.Sličnog je mišljenja i Marić, koji je upozorio da bi u slučaju stečaja Agrokora izgubili svi, od radnika do države. Mislim da nitko nema razloga strepiti, a ono što mogu kazati jest da sustav Agrokor vjerojatno duguje više od 40 milijardi kuna, a možda i više od 50 milijardi. Takav dug ugrozio je sve: vjerovnike, dobavljače i radnike, pa i Republiku Hrvatsku. Bilo je očito da je stečaj neizbježan, a u stečaju bi izgubili svi, a najviše radnici, dobavljači, vjerovnici i Republika Hrvatska, te se to nije smjelo dogoditi, rekao je Marić.Upitan o dugoročnom planu za kutinsku Petrokemiju, s obzirom na to da su stigle i neke obvezujuće ponude za tu tvrtku, ministar državne imovine je kazao da se Vlada strateški odlučila za dokapitalizaciju Petrokemije, kako bi to bilo trajno rješenje za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta.

Upitan da komentira ovrhu nad objektima na otoku Smokvica, koji su najavljeni za srijedu, te što će biti s neplaćenom koncesijom za taj otok, Marić je izrazio nadu da će se ovrha provesti učinkovito te da će Republika Hrvatska sutra vratiti u posjed otok Smokvicu. Što se tiče naplate, tužba je podnesena i to treba sudskim putem naplatiti, ako je to uopće moguće, izjavio je Marić.