Šatorom protiv apartmanizacije

Više od tri mjeseca skupina branitelja svakodnevno prosvjeduje na Plitvičkim jezerima. Ono o čemu, već dulje vrijeme upozoravaju i branitelji ali i mediji, nevjerojatna je apartmanizacija u srcu Nacionalnog parka. Posljedično, tu su onečišćene jame u kojima plivaju fekalije do toga da se bez problema kradu kubici vode s plitvičkih izvora.

Sabor je 2014. amenovao gradnju na Plitvicama. Svim ovim dovedena je u pitanje sudbina Nacionalnog parka. Ali treba pričekati što će o svemu reći UNESCO i što će biti s njihovim prijetnjama da bi se Plitvice mogle skinuti s popisa nacionalnim parkova.

Ovdje je na djelu kriminal. Vjerojatno i organizirani kriminal. Jer ovo se bez podrške nekoga iz politike ne može događati, rekao je Ivica Jandrić iz Koordinacije braniteljskih udruga Plitvičkog kraja.

Iznad Velikog slapa Plitvičkih jezera posljednje dvije godine ubrzano se širi apartmansko naselje. Na području koje je prije gotovo 40 godina UNESCO proglasio nacionalnim parkom kuće rastu kao gljive poslije kiše. 

Pogledajte reportažu emitiranu u Labirintu autorice Nataše Ledić Grgurić.