Počela sanacije Žrnovnice

Sa sanacijom se počelo na područjima uz ceste i to sa svrhom osiguranja sigurnog prolaska vozila i ljudi. To je prioritet sanacije, budući da se na opožarenim područjima, prema iskustvima iz prethodnih godina, stvaraju erozije tla i opasna klizišta. Mjerodavni najavljuju - u kratkom roku će se sanirati područje oko cesta u svim gradovima i općinama zahvaćenima požarom.

Od rana jutra radnici Hrvatskih šuma i gradskih službi neumorno rade. Sijeku slaba, a ostavljaju iole jača stabla, koja će do izrastanja nove šume držati zemlju i štititi ceste. Vremena za oklijevanje nema - kažu u mjesnim odborima.

Napravit će se sve kako se ne bi ponovilo iskustvo iz prethodnih godina, kada su nakon požara cestama tekle rijeke s brda isprane zemlje, uvjeravaju mjerodavni.

Hrvatske šume sanirat će oko 40 posto opožarene površine, koliko je područje kojim gospodare. Ostatak je na vlasnicima privatnih parcela i šuma koji preventivnu sječu na svojim terenima do sada uglavnom - nisu dopuštali.

Država je reagirala, mjerodavni na svim razinama osnovali povjerenstvo koje će pripremiti, a do iduće sezone, obećaju, i ostvariti projekt ostatka sanacije.