Macron iznio široku viziju obnove Europe

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je široku viziju obnove Europe, pozvavši Europsku uniju na tješnju suradnju na području obrane, migracija, poreza i socijalne politike, kao i na donošenje vlastitog proračuna bloka.

U govoru održanom na Sorbonni, dva dana nakon njemačkih izbora na kojima je stranka Angele Merkel ostvarila pobjedu, ali s manje glasova od očekivanog, što kancelarki ograničava slobodu 'manevriranja' u Europi, Macron je kazao kako se Stari kontinent treba ponovno pokrenuti. Jedini put koji nam jamči budućnost je ponovna izgradnja suverene, jedinstvene i demokratske Europe, kazao je Macron.

Istaknuo je da je među zemljama članicama potrebna dublja suradnja kada su posrijedi pitanja azila, zaštite granica, poreznih nameta, razmjene tajnih podataka i financijske stabilnosti. Dodao je da želi postupno stvaranje europske granične policije koja bi zajamčila bolju zaštitu europskih granica.

Afriku više ne želi vidjeti kao prijetnju već kao partnera, te se založio za veću pomoć za razvoj.

Govoreći o ekonomskoj snazi Europe, naglasio je da se trajna ekonomska moć može izgraditi samo oko jedinstvene valute. Upravo iz ove ekonomske i monetarne unije možemo stvoriti integriranu Europu.

Macron je istaknuo i da Europa treba svoj vlastiti budžet za zajedničko financiranje ulaganja i osiguranje stabilnosti kada je kontinent suočen s ekonomskim šokovima.