Svako deseto dijete u svijetu rodi tinejdžerica

Prema podacima WHO-a, čak 41 posto od 208 milijuna trudnoća u svijetu nije bilo planirano, a čak 11 posto novorođenčadi na svijet su donijele djevojke u dobi između 15 i 19 godina.

Već deset se godina 26. rujna obilježava kao Svjetski dan kontracepcije. Koalicija od 14 međunarodnih partnera, koju podupire kompanija Bayer, svake godine organizira opsežnu globalnu kampanju čiji je cilj što bolja informiranost o spolnoj edukaciji i kontracepciji. Dostupnost informacija, pogotovo kod mladih, bitan je preduvjet za ostvarenje ciljeva ove kampanje: zaštita odnosno smanjenje broja spolno prenosivih bolesti te smanjenje broja neželjenih trudnoća, odnosno - da svaka trudnoća bude željena.

Proteklih mjeseci agencija GFK Healthcare provela je opsežnu anketu pod nazivom „Mladi i kontracepcija“, o stavovima o seksualnosti i kontracepciji na uzorku od tri tisuće adolescenata diljem svijeta. Rezultati te ankete pokazuju sve bolju i rasprostranjeniju dostupnost informacija na globalnoj razini, ali i da je broj tinejdžerskih trudnoća i dalje alarmantno visok.


U anketi „Mladi i kontracepcija“ zabilježen je alarmantan podatak da je više od četvrtine, čak 25,1 posto ispitanika dalo odgovor da prilikom spolnog odnosa nisu koristili nikakvu kontracepciju jer su smatrali da ne može doći do trudnoće.

Stručnjaci upozoravaju na nužnost boljeedukacije mladih diljem svijeta. Prema rezultatima ankete, u mnogim zemljama prvi izvor informacija o spolnoj edukaciji su škole i nastavnici. Mnogi adolescenti navode kako nisu posve zadovoljni informacijama dobivenim u školi i željeli bi da postoji više korisnih informacija na internetu. Smatra se da sve veća uporaba i razvoj digitalnih kanala i internetskih društvenih mreža mladima pruža mogućnost da postavljaju pitanja i dobivaju relevantne informacije, a da pritom ne moraju otkrivati svoj identitet.