Hrvatska na 33. mjestu najbogatijih zemalja svijeta s 9.100 eura neto financijske imovine po stanovniku

Hrvatska se među nešto više od 50 zemalja nalazi na 33. mjestu svjetske ljestvice najbogatijih zemalja s ukupno 9.100 eura neto financijske imovine po glavi stanovnika, a rast financijske imovine za 7,5 posto u odnosu na godinu ranije ponajprije se može pripisati sve većem smanjenju dugova, pokazalo je danas objavljeno Allianzovo "Izvješće o svjetskom bogatstvu 2017.".

U "Izvješću o svjetskom bogatstvu: oporavak u turbulentnim vremenima" ocjenjuje se kako je 2016. bila izuzetno turbulentna godina u političkom smislu, ali se to nije odrazilo na osobnu imovinu.

"Hrvatska se smjestila točno između dviju baltičkih zemalja, Latvije i Litve, ali i u samoj sredini kada je cijela regija u pitanju, budući se iznad i ispod nje nalazi jednak broj zemalja", pokazalo je izvješće.

Od tri kategorije imovine - bankovnih depozita, vrijednosnih papira te imovine iz osiguranja i imovine mirovinskih fondova, samo je u potonjoj zabilježen rast od 8,9 posto, čime je postotak te imovine u portfelju narastao na 25 posto, što je više nego dvostruko u posljednjem desetljeću. Ovaj visoki postotak imovine iz osiguranja i mirovinskih fondova kućanstava u Hrvatskoj jedini je takav u istočnoj Europi te je na istoj razini kao u zemljama zapadne Europe, primjerice Austriji, zamjećuju Allianzovi analitičari.

Najnovije je izvješće o svjetskom bogatstvu dovelo do promjene na vrhu - "SAD je s trona zbacio Švicarsku ("uz gotovo neznatnu razliku", navodi se u izvješću. Prosječna vrijednost neto financijske imovine Amerikanca iznosi 177.210 eura. Na trećem je mjestu ostao Japan.

S druge strane, prema bruto financijskoj imovini po glavi stanovnika Švicarska je i nadalje na prvom mjestu s 268.840 eura, SAD je drugi, a treća je Danska.