Sporazum o suradnji s Izraelom u vojnoj industriji i IT sektoru

Ministar obrane Damir Krstičević i ministar obrane Izraela Avigdor Lieberman sudjelovali su na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki s područja obrambene industrije i IT sektora u Hrvatskog gospodarskoj komori (HGK) gdje je potpisan Sporazum o suradnji HGK i udruženja izraelskih proizvođača.

Ministar obrane Krstičević izrazio je zadovoljstvo intenziviranjem i unaprijeđenjem suradnje dviju zemalja čemu će, kako je rekao, pridonijeti i današnji poslovni susret. Vojna industrija danas je čimbenik ukupnog gospodarskog rasta i razvoja RH  i hrvatske tvrtke postižu odlične rezultate i značajne uspjehe na zahtjevnim međunarodnim tržištima, istaknuo je Krstičević.

Krstičević je izrazio nadu u jačanje buduće suradnje i rekao da Hrvatska ima priliku učiti od najboljih u području obrane i sigurnosti, a to je Izrael, uz hrvatska iskustva u Domovinskom ratu. Dodao je kako očekuje razmjenu iskustava i sklapanje poslovnih aranžmana.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman naglasio je važnost uklanjanja prepreka suradnji te stvaranju najboljih uvjeta za poslovanje i suradnju te najavio razgovore o bilateralnoj suradnji i izrazio uvjerenost kako ona može biti  intenzivnija. "Naše dvije zemlje imaju mnoge sličnosti, a postojeću suradnju  možemo proširiti", zaključio je Liebereman, dodajući kako očekuje vidljive rezultate poslovnog susreta.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović napomenuo je kako je Izrael u Hrvatsku uložio oko 40 milijuna eura te da postoje mogućnosti za suradnju na mnogim područjima - infrastrukture, turizma, poljoprivrede, tehnologije, znanosti, obrazovanja i drugim poljima. 

Burilović je zajedno s predsjednikom izraleskog Udruženja izvoznika Hermionom Arielijem potpisao Sporazum o  suradnji HGK i udruženja proizvođača Države Izrael. Hrvatsku obrambenu industriju predstavio je predsjednik uprave tvrtke Alan Ivica Nekić, a izraelsku brigadni general u mirovni, ravnatelj izraelske uprave u ministarstvu obrane za međunarodnu suradnju na području obrane - SIBAT Michel Ben Baruh.

Konferenciji nazoče predsjednici uprava vodećih hrvatskih tvrtki i sudionika iz gospodarskih, obrambenih i političkih institucija Hrvatske i Izraela.