Anketa: Zagreb nije atraktivan za EMU; Bandić: Ki bi, da bi

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Bruxellesu su predstavili adute koje Zagreb može ponuditi u utrci za dobivanje sjedišta Europske agencije za lijekove.

Grad Zagreb ima sve što je potrebno za kvalitetno udomljavanje Europske agencije za lijekove (EMA) i u utrci s još 18 europskih gradova ima dobre izglede da dobije tu agenciju koja se treba preseliti iz Londona nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, istaknuli su KujundžićBandić.

Europska komisija bi do kraja ovoga tjedna trebala dati ocjenu svih pristiglih kandidatura - ukupno 19 europskih gradova je iskazalo interes, među njima Barcelona, Beč, Amsterdam, Milano, Bratislava, Varšava, Sofija, Bukurešt itd. - a konačno odluku trebali bi donijeti šefovi država ili vlada zemalja članica na summitu sljedeći mjesec. Odluku bi onda još formalno trebalo potvrditi u studenom na ministarskoj razini. EMA je najveća europska agencija s oko 900 zaposlenih stoga bi njezino udomljavanje bilo iznimno korisno u ekonomskom i znanstvenom smislu.Hrvatska za sjedište EMA-e nudi zgradu Sky Office na Zagrebačkoj aveniji koja ima 32 tisuće kvadrata poslovnih prostora u dva tornja s 22 kata.  Osoblju EMA-e nudi se pomoć prilikom preseljenja posebna služba koja će im ponuditi niz usluga, od pomoći pri dobivanju potrebnih dozvola boravka i pri ispunjavanju prijave poreza, preko pomoći prilikom traženja zaposlenja za partnere i članove obitelji, do informacija o tome kako mogu provoditi slobodno vrijeme.

Među djelatnicima EMA-e je provedena ankete po kojoj ispada da bi preseljenje u neke za njih neatraktivne destinacije dovelo do toga da bi u tom slučaju napustili agenciju što bi moglo dovesti do nemogućnosti osiguranja kontinuiteta rada odmah po preseljenju. Iako anketa nije javno objavljena, ipak su procurili neki detalji. Tako ispada da su za zaposlenike EMA-e najatraktivniji Amsterdam, Barcelona i Beč, dok bi najmanje 90 posto njih radije napustilo EMA-u nego se preselilo u Varšavu, Bukurešt ili Sofiju. Zagreb je u skupini od osam najneatraktivnijih gradova.

Teško je nešto komentirati što je anonimno. Ja ću citirati predsjednika Tuđmana - ki bi, da bi - inače, svojim rječnikom mogu reći, tko se zadnji smije najslađe se smije, kaže gradonačelnik Bandić. Zaposlenici neće odlučivati, ali su bitni jer da nisu, ne bismo išli u London i prezentirati im projekt. Ja sam u razgovoru s njima stekao drugi dojam tako ja ove informacije uzimam s rezervom, dodao je.

Odmah nakon predstavljanja ministar Kujundžić javio je uživo u emisiju HRT-a Studio4. Pogledajte njegove dojmove: