Glasnović Bunjcu: Vi ste urbani rasist

U Saboru se raspravlja o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. 

Zakon će, kako je rekao ministar branitelja Tomo Medved, omogućiti priznavanje statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida, viši iznos najniže mirovine, naknade za nezaposlene branitelje, nacionalnu strategiju zaštite zdravlja  branitelja, te zaštita stečenih prava za pripadnike HVO-a. 
Sabor o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima

Koliko će dodatno stajati proračun, pita SDP-ovac Mirando Mrsić, a Goran Beus Richembergh iz Glasa računa da je to do 2025. godine dodatnih 5 i pol milijardi kuna. HDZ-ovac Josip Đakić ponavlja prijedlog da Zakon o hrvatskim braniteljima bude u rangu ustavnog.

Branimir Bunjac (Klub Živog zida i Snage) ističe kako braniteljima treba dati sva prava, ali samo onima koji to zaslužuju. Velik broj navodnih branitelja nikad nije vidio ni liniju bojišta ni neprijateljskog vojnika niti mu je granata pala na glavu... Čudi ga i to što danas 506 tisuća ljudi ima prava branitelja. Kako je to moguće?, pitao se Bunjac. Javnost sumnja, kaže Bunjac, kako postoje lažni branitelji i invalidi koji su u boljoj kondiciji nego njihovi vršnjaci ali nema nikakve revizije po tom pitanju što bi bilo dobar iskorak da se napravi, rekao je.

Njegovo je izlaganje uzrujalo nezavisnog Željka Glasnovića koji mu je poručio kako je urbani rasist. Ja ne znam kako vi možete biti doktor znanosti, a ne znate ništa. Skoro 50 posto branitelja radi na minimalcu. Nemate pravo govoriti o HVO-u jer nemate pojma. Ja ne znam tko ste vi? Da nije bilo žrtve Hrvata u Bosanskoj Posavini, ti danas ne bi sjedio ovdje. Ta tvoja zlonamjeronost, ti si čisti urbani rasist, poručio je Glasnović Bunjcu.
Ne znam o čemu vi pričate, vi svaki dan pričate isto! Crveni kmeri, skliske banane, streljali biste suce, ne znate šutjeti dok drugi govore. S vama se ne može raspravljati jer samo vičete nešto, uzvratio mu je prozvani Bunjac.