Sukob HDZ-a i SDP-a oko obiteljskog zakona - nazadnjački ili moderan?

Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje zahtjevima za stankom nakon čega je uslijedila rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom kojima se želi olakšati uključivanje na tržište rada osoba s invaliditetom. 

Ivan Sinčić (Živi zid) zatražio je stanku kako bi govorio o deložacijama, konkretnije o deložaciji 67-godišnjeg umirovljenog stolara Vladimira Smrtića iz Čakovca. Ako postoji retroaktivnost za švicarski franak, zašto nije prihvaćen amandman Živog zida da postoji retroaktivnost i u slučaju ovrhe nekretnine? Kamo bi gospodin Smrtić sada trebao ići? Ovaj postupak se vrši prema starom ovršnom zakonu, ovo ide na dušu Vladi, ministrima Božinoviću i Bošnjakoviću koji nisu uspjeli odgovoriti zahtjevima naših građana, kazao je.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) je, govoreći o utjecaju politike na stvaranje slučaja Agrokor, rekao da Vlada treba odgovoriti na optužbe Todorića, objasniti zašto ga nije strožije istraživala, kao i što se uistinu govorilo na "tajnim noćnim sastancima". Poručio je i da Todoriću treba pred istražnim povjerenstvom Sabora dati priliku da govori. Na kraju svog izlaganja poručio je da "su svi oni koji ne žele istražno povjerenstvo za Agrokor ili dionici projekta ili su ucijenjeni".

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović govorio je pak o medijima, rekavši da se "može potpisati osmrtnica za istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj".

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja je doveo u pitanje javni natječaj za dopunsko osiguranje za liječnike koji je raspisala Hrvatska liječnička komora (HLK). Kaže da u priči oko ugovorene cijene od 29 kuna po polici nešto smrdi "jer ispada da je rizik kod 20.000 liječnika manji nego kod najzdravijeg dijela hrvatske populacije, recimo zaposlenih u MORH-u". Nešto u ovoj priči smrdi. Postoji nešto sa strane što je odlučilo da se prihvati ova polica, rekao je. Poručuje da "nije normalno" da se Hrvatska liječnička komora bavi ovakvim poslovima, time se po njemu trebaju baviti udruge.

Domagoj Hajduković (SDP) govorio je o prijedlogu zakona o obitelji. Prema prijedlogu novog obiteljskog zakona parovi bez djece nisu obitelji, kao što to nisu ni istospolni parovi s djecom, upozorio je. Samo totalitarni režimi žele zabadati nos u ono što se događa u naša četiri zida i kontrolirati privatnost. Ovo nije korak, nego tisuću koraka, sto godina unazad. Ovo je povratak u srednji vijek, SDP se oštro protivi ovom sramotnom prijedlogu, rekao je. HNS-u je uputio pitanje hoće li omogućiti ovaj zakon, s obzirom da je riječ o liberalnoj progresivnoj stranci. SDP se oštro protivi ovim nezadnjačkim idejama, jer u protivnom konzervativna revolucija maršira dalje, no pasaran!, poručio je.

Ante Babić (HDZ) kazao je kako je za tu stranku obitelj uvijek bila okosnica razvoja modernog hrvatskog društva. Pojasnio je da je Ustavni sud svojom odlukom suspendirao obiteljski zakon koji je donijela Vlada SDP-a, ali da taj obiteljski zakon nema politički predznak za njih. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku napravilo je radnu skupinu sastavljenu od stručne i znanstvene javnosti, udruga civilnog društva, Crkve i "svih onih koji mogu doprinijeti što je moguće boljem obiteljskom zakonu", poručio je. Evo kako objašnjava tko se sve za potrebe ovog obiteljskog zakona smatra članovima obitelji:

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić na sjednici Vlade izjavila je kako ne omalovažavaju osjećaje ni pravo na obiteljski život.