Plenković: Imali smo četiri scenarija za Agrokor

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković se osvrnuo na aktualnosti posljednjih dana.
Osvrćući se na konferenciju "Dan velikih planova" premijer je izjavio kako je namjera vlade da niz aktivnosti koja se provodi treba biti u skladu s vladinom politikom, a to je politika rasterećenja građana i poduzetnika. Efekti cjelovite porezne reforme osjećaju se već sada, a još više će se u budućnosti.

Govorio je i o tome što sve Vlada poduzima za koncern Agrokor te je kazao da je ta tvrtka postala ponovno u fokusu medija proteklih dana. Mi smo prije oko 6-9 mjeseci bili suočeni sa situacijom gdje je najveća kompanija u RH došla u ozbiljne poteškoće. To su bile poteškoće zbog snižavanja njezinog rejtinga, problema likvidnosti, probleme koji se odnose na blokade računa, probleme koji se odnose na situaciju koja je upućivala da bi ono što slijedi bio stečaj. Takvih je indikacija i bilo od strane pojedinih partnera, odnosno dobavljača, izjavio je Plenković.  

Susret s Vladom dogodio se tako da su i vlasnik i predsjednik Uprave Agrokora tražili susret s Vladom.

Imali smo četiri scenarija: jedan je tak po kojemu se moglo reći da je Hrvatska zemlja u kojoj je tržište slobodno. Tamo su privatne kompanije izložene tržištu i onda što s njima bude - bude. To znači ne napraviti ništa. Druga opcija bila je izaći u susret na nekakav način koji nama u tom trenutku nije djelovao realan niti zakonski moguć, a to je pronaći sredstva koja bi dala određenu likvidnost kompaniji čime bi se možda u tom trenutku kratkoročno pokušala premostiti kriza. Ni taj scenarij nismo smatrali realnim ni održivim. Treći scenarij bi bila nacionalnizacija kompanije. To pak, s obzirom na vrijednosti koje dijelimo kao demokratska država članica EU-a također nismo mogli uzeti u razmatranje. 

Četvrti, opciju koju smo uzeli u razmatranje i iza koje smo stali je predlaganje zakona Hrvatskom saboru. To je učinjeno na temelju komparativne analize kako su reagirale druge države kada su se našle u sličnoj situaciji. Ovaj je problem objektivno bio sistemskog akraktera. Zato se zakon tako i zove. Na tržištu nisu sve kompanije iste - imaju jednaka prava, ali nisu iste u smislu njihovoga utjecaja na ukupnu hrvatsku ekonomiju, hrvatsku stabilnost, na zbroj zaposlenika, broj partnera itd. Zato smo donijeli zakon i uspostavili izvanrednu upravu koja je vremenski ograničena, ne dira formalno u vlasništvo... Vjerujemo da će to dovesti do jedne cjelovite nagodbe koja će omogućiti daljnje poslovanje kompanje, zadržavanje radnih mjesta, rješavanje nagomilanih problema koji su se godinama skupili. Mislim da smo u tome uspjeli jer nije došlo do prelijevanja krize i domino efekta. Nova likvidnost je došla u kompaniju, isplaćeni su mali dobavljači, a ono što je bitno je da smo mi time omogućili opskrbu tijekom najbolje turističke sezone
, izjavio je Plenković između ostalog.