Munjiza: Stanje se umirilo, ali nema još rješenja

Uoči objave revizijskog izvješća za Agrokor, dosad objavljene podatke o dugovima i bilancama koncerna u našoj radijskoj emisiji U mreži Prvog komentirali su bivši predsjednik Uprave Konzuma, a danas konzultant  Drago Munjiza i financijski savjetnik Andrej Grubišić.

"Munjiza je rekao da su osnovne crte revizijskog izvješća za Agrokor već izašle u javnost. Zna se da je prošlogodišnji gubitak 15 milijardi kuna, za razliku od onog što je prikazano - milijardu. Treba proučiti zbog čega je do toga došlo, je li se ispravljala vrijednost zaliha, vrijednost Konzuma ili nešto treće. U svakom slučaju implikacija da je Konzum trebao platiti porez na dobit u ovakvom gubitku", rekao je.

"Ono što općenito možemo reći o ovoj drami je da je vrhunac drame bio de facto prije 5,6 mjeseci kada se odlučivalo hoće li ostati gospodin Alvarez, hoće li Sberbank imati tu neki veliki utjecaj i hoće li se napraviti poček (standstill) ili će Vlada staviti izvanrednu upravu", smatra Munjiza.

"Cijela priča oko Agrokora postala je pravno pitanje. Bit će tužbi i od strane države i od strane bivšeg vlasnika i od vjerovnika inozemnih. Procjenjujem da će to trajati sigurno 10-ak godina", rekao je.

"Onda imamo političko pitanje koje ja kao gospodarstvenik ne mogu do kraja komentirati, ali vidim da je zbog toga stanka u Saboru. Kao gospodarstvenik mogu reći da se stanje umirilo, ali nema još rješenja. Tijekom 18 mjeseci trebao bi se postići dogovor s vjerovnicima. Svakog čovjeka zanima gdje je nestalo tih 15 milijardi kuna. Pitanje je kako će se naplatiti vjerovnici i kolika je sigurnost tih 40 000 radnih mjesta", istaknuo je Munjiza.

Grubišić je rekao kako bi najprije kao svaki suvisli financijaš htio dobro pročitati to izvješće. "Ono što sam čuo - tih dvije milijarde eura navodno neprikazanih gubitaka - gotovo je sigurno da to nije kreirano u 2016. Moje je mišljenje da Uprava Agrokora nije sastavila izvješća za tu godinu, već ih je sastavila izvanredna uprava, a revizori potvrdili", rekao je.

"Mnogo je važnije što se događalo do 2016. Moja pretpostavka je da je riječ o akumuliranim gubicima koji proizlaze kao kombinacija nekoliko stvari. Prvo - postoji mogućnost da je dio troškova kapitaliziran (kad se trošak prikazuje kao investicija). Drugo, moguće je da je dio zaliha ostario, a nije mogao biti otpisan pa su se godinama gomilali zaostaci koji su sad provučeni kao trošak u jednoj godini", smatra Grubišić.

Na pitanje je li u redu da to kroz poslovne knjige tako godinama prolazi, Grubišić je rekao kako je to računovodstveno u redu zbog toga što se može u jednoj godini iskrcati - "ako konstatirate da to niste dobro radili".