U Splitu energetski skup i prosvjed protiv TE Peruća

Pedesetak građana okupilo se ispred Hotela Cornaro u središtu Splita, gdje se održava prvi međunarodni energetski forum EU-Rusija, prosvjedujući protiv izgradnje termoelektrane na Perući. Prosvjed su organizirale građanske inicijative "Javno je dobro" i "Ne daj se Cetino".

Prosvjednici su nosili transparente "Uz narod Cetine, čuvajmo rapske plaže", "Vodu ustavi", Zašto trujete raj na zemlji?", NE termoelektrani Peruća!" i "Obranimo ustav od veleizdajnika i interesnih grupacija".

Upravo je energetski forum "Izazovi i mogućnosti na području energetike u Jugoistočnoj Europi" bio povod da se prosvjednici okupe ispred hotela u kojem se održava, jer su se tamo okupili stručnjaci koji su razmatrali energetsku problematiku na relaciji EU - Rusija, te mogućnosti ulaganja u Hrvatsku. Ključna poruka skupa u Splitu je da je Europa i dalje ovisna o ruskim energentima, a da je suradnja s tom zemljom - definirana sankcijama koje joj je uvela Unija.

"Sankcije su više pogodile Europsku uniju nego Rusiju jer smo se okrenuli smanjenju uvoza i samodrživom gospodarstvu.  Mi ćemo te sankcije preživjeti iako štete našim gospodarskim odnosima i energetskoj suradnji. One nemaju budućnost", poručio je ruski veleposlanik Anvar Azimov. Matthias Dornfeldt iz Centra za Kaspijske studije u Berlinu kazao je kako je njemačko gospodarstvo izgubilo mnogo novca, a da tvrtke napuštaju rusko tržište. Smatra kako je krajnje vrijeme za ukidanje sankcija. Davor Štern smatra da Hrvatska ima prostora za rad u Rusiji. "INA ima znanja i sposobnosti, Rusija ima potrebe i zašto ne surađivati", poručio je.