Katalonski "veleposlanik" u Zagrebu: Referenduma će biti, volja naroda ne može se spriječiti

Katalonski referendum o samoodređenju, što je univerzalno pravo naroda, održat će se u nedjelju jer nije moguće spriječiti volju milijuna Katalonaca koji žele glasati, rekao je Erick Hauck, voditelj delegacije Katalonije za jugoistočnu Europu (JIE) sa sjedištem u Zagrebu.

Sigurno je, međutim, da se izjašnjavanje neće održati u uvjetima kakve su željeli stanovnici te bogate sjeveroistočne pokrajine, rekao je Hauck u intervjuu za Hinu tri dana uoči referenduma 1. listopada.  "Narod Katalonije želio je da referendum bude dogovoren sa španjolskom državom i da se održi u optimalnim uvjetima", objasnio je.

Vlada u Madridu, koja referendum naziva nezakonitim, a takvim ga je proglasio i španjolski ustavni sud, pokušava ga spriječiti zapljenom glasačkih listića, tužbama protiv dužnosnika kojima prijete sudski procesi i drakonske novčane kazne, te policijskim pojačanjima koja stižu iz cijele Španjolske. Madrid tvrdi da je referendum nezakonit, jer je ustavom propisano da je on moguć samo na razini cijele države, ali upravo su mjere kojim ga pokušava zaustaviti nezakonite."Kako bi spriječili referendum de facto su ukinuli autonomiju Katalonije", napominje Hauck.

Znakovitim drži to što Bruxelles zauzima stajalište, primjerice o referendumu u Grčkoj ili o kršenju ljudskih prava u Turskoj, ali ne i u slučaju Katalonije.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da će Katalonija, ako odabere samostalnost, morati aplicirati kao nova država za članstvo u EU.
To uopće ne bi trebao biti problem jer Katalonija je odavna u Uniji i taj proces ne bi trebao biti teret ni vremenski niti financijski, odgovara Hauck.