Murganić i drugi o prijedlogu obiteljskog zakona

Na komentare o spornom članku prijedloga obiteljskog zakona uoči sjednice Vlade RH reagirala je i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Nova definicija obitelji je samo za potrebe obiteljskog pravnog instituta ovog zakona. Time ne omalovažavamo osjećanje niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju. I drugi pravni instituti i drugi zakoni imaju definicije obitelji i tko je sve član obitelji za potrebe neke druge pravne grane, rekla je ministrica Murganić.

"Vi ste vidjeli, pratili ste koliko smo imali problema kod rastave, kod dodjeljivanja djece, kod određivanja roditeljske skrbi, vidjeli ste kako postoje zavrzlame tko je nadležan kod roditeljske skrbi, kod odgovornosti prema djeci, i zaista je vrijeme da se donese Zakon koji će jasno precizirati obaveze svih nas kada smo ili u bračnoj ili u obiteljskoj zajednici i jasno precizirati koji instituti, koja institucija za što je odgovorna i za što ima nadležnost", smatra ministrica Murganić.

Novinarima koji su je upitali je li istina da se vraća institut savjetovanja prije razvoda čak i slučajevima kada je utvrđeno obiteljsko nasilje, Murganić je odgovorila da ne. "Ne. Isključeno je savjetovanje ako je prisutno i ako je potvrđeno obiteljsko nasilje. Isto tako mislimo da treba zaštiti dijete i brak ako je to ikako moguće, to savjetovanje je zaista savjetovanje i nije nagovaranje niti pritisak da se odustane od razvoda, ali smatramo da smo obavezni ljudima pružiti informacije koje su pogodnosti razvoda ako su se na to odlučili, i koje će biti poteškoće kada do razvoda dođe, pogotovo savjetovanje oko određivanja i dogovora oko roditeljske skrbi djece", rekla je ministrica.

Prijedlog Obiteljskog zakona Plenkovića ponukao na novi metodološki pristup u predlaganju zakona

Premijer Andrej Plenković najavio je novi metodološki pristup u postupku predlaganja zakonskih prijedloga, ponukan, kako je rekao reakcijom javnosti na prijedlog Obiteljskog zakona koji je upućen u javnu raspravu, a nije prošao nikakav formalni oblik rasprave kroz vladina tijela i samu Vladu.