Ponovno zapelo oko osnivanja povjerenstva za Agrokor

Iako je bilo naznaka da će se HDZ i SDP uspjeti dogovoriti u vezi s osnivanjem istražnog povjerenstva, čini se da je ponovno negdje zapelo. SDP-u je osnivanje povjerenstva uvjet za njihove glasove pri izboru ustavnih sudaca, dok u HDZ-u ne žele da povjerenstvo ometa rad Državnog odvjetništva. Dakle, sporno je o čemu će se prije glasovati: o istražnom povjerenstvu, što traži SDP, ili o ustavnim sucima - što bi želio HDZ. Most podupire osnivanje povjerenstva kako bi se utvrdile veze politike i koncerna.

Na pitanje novinara kada će se glasati o istražnom povjerenstvu predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk odgovorio je: "Onog dana kada i o ustavnim sucima". Taj dan će doći dodao je "sigurno ne danas, ako ne danas, onda jedan od sljedećih dana, valjda ćemo do kraja mandata ovog Sabora to uspjeti". Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je kako se "sad radi jedna fina dorada - kako pronaći način da se osnuje istražno povjerenstvo, a da se s druge strane omogući DORH-u da normalno nastavi sa radom". 

"Protiv smo bilo kakvog povezivanja tih tema, tu mislim na raspravu u Hrvatskom Saboru, s donošenjem drugih odluka u Hrvatskom Saboru, a osobito onih koje se odnose na izbor ustavnih sudaca", izjavio je premijer Andrej Plenković. "Sukladno zakonu rad istražnih povjerenstava ne smije, ne može, ni na koji način ometati bilo kakve aktivnosti pravosudnih tijela", dodao je.

Mostov Božo Petrov smatra da je osnivanje istražnog povjerenstva jedini način. "Jedino transparentnošću možete postaviti zdrave temelje i možete napraviti da u budućnosti ne dočekamo isti ovakav problem", kazao je.