Odgađa se objava izvješća revizorske kuće o Agrokoru

Iz Agrokora su izvijestili da ni koncern ni PricewaterhouseCoopers (PwC) još nisu završili složeni zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja grupe te očekuju da će oni biti objavljeni do kraja idućega tjedna. Prije iznenadne odgode, očekivalo se da će revidirana izvješća biti objavljena u petak poslijepodne. 

Već se neko vrijeme nagađa u medijima kako stanje u kompanji nije bilo prikazivano na odgovarajući način, te da će to sutra prikazati i samo izvješće. Mediji su ranije ovoga tjedna špekulirali da je gubitak koncerna za 2016. godine dosegnuo 15 milijardi kuna. U svibnju je izvanredna uprava, pak, objavila da su dugovi koncerna premašili 40 milijardi kuna. S tim možemo dovesti u vezi s vezu i najnovije blogove Ivice Todorića koji je krenuo s učestalim objavama još od prošlog petka. Danas je objavio blog s porukom "Ovo je jedina istina".  Kako se tumači - Todorić putem blogova želi pridobiti javnost na svoju stranu i podijeliti odgovornost te je krenuo s oštrim napadima na ministricu Martinu Dalić i povjerenika Ramljaka.

Ukoliko se uistinu i potvrdi u izvješću da su poslovne knjige bile lažirane, to ne mora nužno značiti i dokaze za DORH, ali bi moglo značiti indicije. Kao što je poznato DORH je već ranije i krenuo sa istražnim radnjama unutar Agrokora. Ključno je pitanje hoće li revizija i u kojoj mjeri pokazati da je Todorić u poslovnim knjigama prešutio određene informacije o poslovanju firme, i je li bilo namještanja bilanci. U tom slučaju moguće su i tužbe vjerovnika koji su na temelju prezentiranih poslovnih pokazatelja Todoriću dale kredit.

Dokumenti koji dokazuju da je Todorić tražio pomoć države

HRT-u je neslužbeno potvrđena vjerodostojnost objavljenih dokumenata, odnosno prezentacije, iz koje je vidljivo da je Agrokor imao problema s likvidnosti i plaćanjem dobavljačima te da od Vlade traži potporu u prikupljanju više od dvije milijarde kuna. Ivica Todorić na svojem blogu pak tvrdi da su dokumenti lažni i da je već podnio kaznenu prijavu, što je potvrdio i njegov odvjetnik Čedo Prodanović.