Prosvjed protiv spalionice u Zagrebu: Bandić poručuje - spalionice neće biti

Aktivisti Zelene akcije i udruge Uzor iz Resnika prosvjedovali su ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine protiv gradnje spalionice u Resniku tvrdeći da je ona omogućena izmjenama Prostornog plana koje su na dnevnom redu skupštinske sjednice. Gradonačelnik Milan Bandić izašao je pred prosvjednike i novinare te izjavio da spalionice u Resniku neće biti i da ona nije predviđena u tom planu.

Istaknuo je kako je planom predviđena gradnja centra za gospodarenje otpadom s mehaničko-biološkom obradom, neposredno uz ogradu pročiščivača u Resniku.   

Prosvjednici su gradske zastupnike prije sjednice dočekali s transparentima na kojima je, među ostalim, pisalo: "Kurenje...je passe! Recite spalionici - Ne", "Profit - vama; Zagađenje - nama", "Zagreb: Europska prijestolnica smeća". Pozvali su ih da se usprotive namjeri gradonačelnika "da realizira taj štetan projekt te da zatraže nove izmjene koje će spalionicu zauvijek izbaciti iz Prostornog plana".

Marko Košak iz Zelene akcije izjavio je novinarima kako žele poručiti da gradonačelnik Bandić po tko zna koji put obmanjuje javnost i građane Zagreba. "Usprkos njegovim izjavama da je kurenje passe i da je spalionica prošlost i da odustaje od spalionice otpada, izmjenama Prostornog plana koje su na dnevnom redu danas na sjednici Gradske skupštine opet se na neki način realizira projekt izgradnje spalionice otpada", rekao je Košak. Poručio je da je najvažnije donijeti novi plan gospodarenja otpadom jer Zagreb već dvije godine nema važeći plan. "Tim planom trebaju biti definirane mjere odvajanja otpada, recikliranja otpada i nipošto spalionice otpada kao što je to trenutno slučaj", istaknuo je.

Košak je naglasio da je Zagreb zbog lošeg sustava proglašen i "europskom prijestolnicom smeća", znači najgorim glavnim gradom u Europi u recikliranju i odvajanju otpada te kako to dovoljno govori o tome koliko je "nasilno guranje projekta spalionice otpada usporilo sustav i uzrokovalo velike probleme građanima". Upozorio je da bi ti problemi mogli biti još veći jer uskoro na naplatu stižu kazneni penali zbog neodvajanja i nerecikliranje otpada. To će se naravno opet preliti na leđa građana, a sve zbog toga što, kako je rekao, Bandić već više od 15 godina nasilno pokušava realizirati projekt spalionice otpada.