Pupovac kritizirao zakon o braniteljima, Medved mu odgovorio

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac prokomentirao je članak novog Zakona o braniteljima, u kojem stoji da su agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH s pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, ocijenivši da se u zakon uvode elementi ratne retorike što je loše za međudržavne odnose tih zemalja.

"U zakon se uvode elementi ratne retorike. To je loše za međudržavne odnose Hrvatske i Srbije. Ne smijemo stvarati pretpostavke za nove sukobe ni produbljivati stare", istaknuo je Pupovac u Saboru.

Zapitao se koliko će takav zakon stajati, koliki će biti trošak za državu i koji je ratio toga troška. Upitao je kakav će biti odnos između braniteljske populacije, članova šire obitelji i ostalih građana Hrvatske.

"Kad dobijemo odgovore na ta pitanja moći ćemo donijeti konačan sud. Dotad, iskazujemo svoju rezervu i neslaganje s određenim odredbama. Imamo pravo postavljati ta pitanja, neće nam nitko začepiti usta", rekao je.

Osvrćući se na izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Pupovac je kazao da se Vučić ne treba miješati u hrvatski zakon. "No ako je riječ o međudržavnim odnosima ili historijskim temama, a ovo jest jedna od historijskih tema, onda može izraziti svoje mišljenje, ali miješati se ne može. Ako to ugrožava nastavak dijaloga, a ugrožava, onda iskazati neku vrst zabrinutosti može svatko", ustvrdio je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na novinarsku zamolbu da komentira izjavu Pupovca da u novom Zakonu o braniteljima ima elenata ratne retorike, odgovorio je da tuđe izjave ne komentira, a da je sve o novom zakonu rekao u Saboru. 

Na ponovljeno pitanje odgovorio je upitavši u kojem kontekstu biste vi prepoznali ratnu retoriku. Kad mu je citiran dio zakonskog teksta u kojem se spominje tko je izvršio agresiju na Hrvatsku, Medved je rekao da je riječ o Deklaraciji o Domovinskom ratu donesenoj 2000. godine. 

Medved je izjavio kako ne postoji niti jedan razlog da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić miješa u ovaj zakon. Hrvatska je suverena i neovisna država, stvorena na temelju obrambenog Domovinskog rata, i mi svoje zakone i propise donosimo samostalno, poručio je. 

Vučić je prije rekao da prijedlog zakona u kojem se Srbija navodi kao agresor otvara Pandorinu kutiju, a Srbija bi zbog toga mogla donijeti još 500 zakona o tome što je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji. "To je za nas neprihvatljivo. Volio bih da Hrvati katkad obuju naše cipele, ja se stavljam u njihovu poziciju i razumijem što ih muči, ali bih zamolio da i oni razumiju probleme Srba i ono što Srbi neće prihvatiti", kazao je Vučić u srijedu.