Oštre reakcije na definiciju obitelji - Ministarstvo povuklo nacrt zakona na doradu

Stižu reakcije na sporni članak u nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona. Riječ je o članku u kojem se definira da obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive. Prema tome, bračni par bez djece nije obitelj, baka i djed koji se skrbe za unuče koje je ostalo bez roditelja - nisu obitelj, ali nisu obitelj ni istospolni parovi koji odgajaju dijete.

Premijer Andrej Plenković nezadovoljan je što je nacrt izašao u javnost a da se o njemu u Vladi nije raspravljalo. Nacrt zakona ima više od 400 članaka. I kritičari i pristaše zakona tvrde - zaštita djece mora biti na prvome mjestu. Stiglo je priopćenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - nacrt prijedloga Obiteljskog zakona povlači se na doradu. "Svjesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresirane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon s Javnog savjetovanja na doradu", stoji u priopćenju. 

Murganić i drugi o prijedlogu obiteljskog zakona

HNS neće podržati prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je pušten u javnu raspravu, priopćio je HNS i navodi da smatra da je u 21. stoljeću potpuno neprihvatljiva definicija obitelji po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, pa predlaže da se taj zakonski prijedlog povuče i doradi. Sloboda u planiranju obitelji i odlučivanju o rađanju djece koja se i ovim prijedlogom zakona osporava, jedna je od temeljnih sloboda. Novim prijedlogom zakona izvanbračni parovi moći će samo u iznimnom slučaju posvojiti dijete, a u isto vrijeme u Hrvatskoj je čak 80 tisuća parova neplodno, upozorio je HNS koji pita i što je s roditeljima koji su tijekom života izgubili dijete.

Plenković: Prvo kohezija stavova, pa prijedlozi zakona u javnu proceduru

Milanka Opačić (SDP) upitala je: Da li netko kome je dijete umrlo više nije obitelj? Da li muž i žena nisu obitelj? Da li baka koja odgaja unuče, da li to nije obitelj? Mislim, u Europi se sve manje nastoji definirati što je obitelj, upitala je Opačić.

Domagoj Hajduković (SDP) govorio je o prijedlogu zakona o obitelji. Prema prijedlogu novog obiteljskog zakona parovi bez djece nisu obitelji, kao što to nisu ni istospolni parovi s djecom, upozorio je. Samo totalitarni režimi žele zabadati nos u ono što se događa u naša četiri zida i kontrolirati privatnost. Ovo nije korak, nego tisuću koraka, sto godina unazad. Ovo je povratak u srednji vijek, SDP se oštro protivi ovom sramotnom prijedlogu, rekao je. HNS-u je uputio pitanje hoće li omogućiti ovaj zakon, s obzirom da je riječ o liberalnoj progresivnoj stranci. SDP se oštro protivi ovim nezadnjačkim idejama, jer u protivnom konzervativna revolucija maršira dalje, no pasaran!, poručio je.

Čelnik Mosta Božo Petrov osvrnuo se na definiciju obitelji u nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona koji je u javnoj raspravi, poručivši da "ne bi bilo dobro da ukoliko bračni supružnici ne mogu imati djece to za njih znači da su 'automatski isključeni'", napomenuvši kako iznosi svoj osobni stav. "Što se tiče obiteljskog zakona tu će Most reći svoje tijekom same sjednice i rasprave, kad ćemo i vidjeti sve argumente koje iznose svi drugi. Vidimo i da se unutar samih predlagača zakona apsolutno svi ne slažu pa će biti vrlo zanimljivo gledati nastavak rasprave i izvan sabornice", rekao je Petrov novinarima u Saboru.

"Iako ponajprije predstavljaju roditelje, udruga RODA ne misli da su samo oni koji imaju djecu - obitelj. "Obitelj je svaka zajednica koja se tako osjeća, neovisno o broju članova i načinu na koji su povezani. Obitelj je najvrednije mjesto za odrastanje i za odgoj djece", kazala je Danijela Drandić.

Udruga Zagreb Pride navodi da je nacrt prijedloga Obiteljskog zakona napad na sve obitelji u Hrvatskoj. Poručuju kako su i brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo te neformalno životno partnerstvo - obiteljski život. S obzirom na to da je Obiteljski zakon temeljni zakon koji uređuje obitelj, očekujemo od zakonodavca, posebno saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, ali prije svega cijele Vlade RH i resornog Ministarstva da zakonski prepoznaju životno partnerstvo i izvanbračne parove te da usklade prijedloge zakona s pravnim okvirom Republike Hrvatske i EU, stoji između ostalog u priopćenju udruge Zagreb Pride.