Summit EU-a u Tallinnu, prigoda za susret Plenkovića i Cerara

Čelnici zemalja EU-a, među njima i premijer Andrej Plenković, sudjeluju na summitu u estonskom glavnom gradu Tallinnu na kojem bi u prvom redu trebali razgovarati o digitalnoj budućnosti Europe. No kako ta tema ne bi pala u sjenu, o aktualnim pitanjima Europske unije - među njima o Brexitu, odnosima s Turskom i proširenju, razgovarat će na današnjoj radnoj večeri.
Premijer Andrej Plenković na marginama summita imat će niz bilateralnih susreta sa svojim kolegama. S njim na summitu je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Iako se očekivalo da bi večeras moglo doći do susreta Plenković - Cerar, slovenski premijer zbog kvara zrakoplova u Tallin dolazi tek sutra.

Summit je prilika za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je prije dva dana u svom govoru na Sorbonni, iznio svoju viziju buduće EU-a, da izravno testira na kakav su prijem kod njegovih europskih kolega naišli njegovi prijedlozi. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je po dolasku u Tallinn, govoreći o Macronovim prijedlozima, da postoji "visoka razina suglasnosti između Njemačke i Francuske, ali da još treba razgovorati o detaljima". Merkel prije radne večere ima bilateralni susret s Macronom.

Na summitu sudjeluju šefovi država ili vlada svih zemalja članica EU-a, osim španjolskog premijera Mariana Rajoya, koji je ostao u zemlji zbog krize s katalonskim refrendumom o neovisnosti.