Branko Šerić za HRT: Todorić se stavlja u ulogu žrtve

Gost Dnevnika 3 HTV-a bio je Branko Šerić, bivši sudac Županijskog suda u Zagrebu, a od 1995. odvjetnik u nizu predmeta iz gospodarskog kriminala.

Voditelj Dnevnika 3 Siniša Kovačić upitao ga je je li vlasnik Agrokora Ivica Todorić, koji tvrdi da mu se prijetilo uhićenjem, to trebao prijaviti policiji.

Svakako da, i to u tom trenutku kad je dobivao te prijetnje, ili neposredno nakon toga trebao je prijaviti policiji, državnom odvjetništvu, složiti kaznene prijave i potkrijepiti ih s dokazima. Ali može to i sada naknadno napraviti jer to ne gubi na snazi, objasnio je Šerić.

Najavljuje se revizorsko izvješće, kada bude objavljeno javnosti , hoće li to biti samo mišljenje ili potencijalni dokaz. Tko bi tada trebao biti na potezu

Revizorsko izvješće je analliza finacijskih izvješća u odnosu na neko trgovačko društvo ili više društava, pogotovo povezanih. Dakle, to je analiza i mišljenje o tim financijskim izvješćima. Čim je mišljenje upitna je validnost tih analiza i tih revizorskih izvješća u smislu dokazivanja pred sudom. Međutim, u svakom slučaju, to će biti jedan važan putokaz državnim tijelima i tijelima državnog progona kako će se ponašati u odnosu na reviziju, smatra Šerić.

Ako revizija pokaže da je bilanca bila lažirana tko treba podnijeti kaznenu prijavu? Uprava Agrkoora odnosno privremeni povjerenik ili državne institucije?

U ovom slučaju ne mora nitko podnijeti kaznenu prijavu. DORH odnosno USKOK , ovisno o širini postupanja tih trgovačkih društava o kojima se govori u revizorskim izvješćima, to je dovoljno DORH-u i USKOK-u da pokrenu postupak. Čak javno pogovaranje, napisi u tisku, vaša emisija su dovoljni za pokretanje postupka. Doslovno nitko formalno ne mora podnijeti kaznenu prijavu u ovako velikim predmetima, rekao je Šerić.

Todorić je već u aktivnoj obrani danima,  uvjeren je da će izvješće biti manipulativno. Kome treba javnost i institucije vjerovati Todoriću ili izvješću? 

Ako je u pitanju zaista samostalna revizorska kuća, koja ima svoju težinu i uključuje niz stručnjaka, a pretpostavimo da netko ima pravo braniti se kako zna i umije, onda su u najmanju ruku indicije vjerovatnije nego ono što netko iznosi u svoju obranu, mišljenja je Šerić.

Kako ocjenjujete dosadašnju obranu Ivice Todorića. Intenzivno komunicira putem bloga,  stavlja se u ulogu žrtve?

Mislim da se Todorić stavlja u ulogu žrtve. Ako je to zaista posljedica nečega što se njemu stvarno dogodilo i što su stvarno na njegovu štetu napravili akteri političkog i ekonomskog života onda to nije dobro. To će baciti jedno drugo svjetlo na te osobe koje su sudjelovale u razgovorima s njima, a na suštinu neće ništa drukčije izgledati, zaključio je Šerić.