Hrvatska i Španjolska imaju najbolju naplatu PDV-a

U novoj studiji Europske komisije (EK) navodi se da države EU-a 2015. nisu naplatile ukupno 152 milijarde eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV). No naplata poreza uvelike varira među članicama, pri čemu Hrvatska i Španjolska imaju najbolju naplatu, navodi se u priopćenju EK.

Najveći manjak prihoda od PDV-a prijavile su Rumunjska (37,2 posto), Slovačka (29,4 posto) i Grčka (28,3 posto). Ako se promatra u apsolutnim iznosima, najveći je manjak zabilježen u Italiji - 35 milijardi eura.
Najmanji manjak zabilježile su pak Španjolska (3,5 posto) i Hrvatska (3,9 posto).

Manjak je smanjen u većini država članica u odnosu na godinu prije, a najveća poboljšanja zabilježena su na Malti te u Rumunjskoj i Španjolskoj. U sedam država članica Belgiji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Luksemburgu, Finskoj i Ujedinjenoj Kraljevini statistike su se malo poboljšale.

Manjak prihoda od PDV-a, odnosno razlika između očekivanog i stvarno naplaćenog prihoda od PDV-a, opet pokazuje da je potrebna temeljita reforma kako bi države članice u svojim proračunima mogle potpuno iskoristiti te prihode, stoji u priopćenju EK, u kojem se kaže i da je taj manjak još neprihvatljivo velik.

"Države članice ne bi smjele prihvaćati tako alarmantno velike gubitke prihoda od PDV-a. Komisija podupire nastojanja da se poboljša naplata PDV-a u EU-u, ali treba imati u vidu da su današnja pravila o PDV-u sastavljena 1993. te stoga zastarjela. Uskoro ćemo predložiti reformu pravila o PDV-u za prekograničnu prodaju. Naša će reforma omogućiti smanjivanje prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om za 80 posto i vratiti državama članicama taj nasušno potrebni novac", istaknuo je povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici.