Hrvatska policija slavi svoj dan

Hrvatska policija slavi svoj dan i dan svog zaštitnika svetog Mihaela. Hrvatske policajke i policajci, njih 20 tisuća, obilježili su ga sjećanjem na poginule i nestale pripadnike na gradskom groblju Mirogoj. U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu u povodu toga održana je središnja svečanost.

Obraćajući se nazočnima, glavni ravnatelj polcije Nikola Milina kazao je da je danas za hrvatske policajke i policajce poseban dan jer slavimo 27 godina postojanja. Iznimno je važno evocirati svoju prošlost i povijest jer samo tako i s time u mislima možemo graditi svoju budućnost. Posebice ovo naglašavam zbog novih generacija kolega koji su postali dio naše policijske obitelji. Svoju snagu uvijek moramo crpiti iz moralnih vrijednosti i naslijeđa Domovinskog rata. Naši počeci nisu bili nimalo laki ni jednostavni, rekao je, među ostalim, Milina i na kraju kazao: Sretan vam naš dan i neka vas čuva naš nebeski zaštitnik sveti Mihovil. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je ovo dan hrabrih i predanih, ali skromnih i domoljubnih policijskih službenika koji su sljednici sustava koji su stvarali najbolji među nama, oni koji su početkom 1990-ih prvi organizirano stali u obranu Domovine. Mnogi od njih danas više nisu s nama jer su na putu stvaranja samostalne Hrvatske položili svoje živote. Osim njima, dužnu počast odajemo i požrtvovnosti policijskih službenika koji su svoje zdravlje i živote dali pri obavljanju časnih i odgovornih redovitih policijskih dužnosti. Njihova nas odvažnost kao primjer vodi i danas dok zajedno gradimo modernu policijsku službu spremnu odgovoriti na nove izazove. Policija je jamac javnog reda i mira, prisutna u svakom kutku Lijepe Naše. Policija je jedina služba koja svakoga dana i noći, bez obzira na blagdane i vremenske uvjete, u izravnom kontaktu s građanima provodi zakone. Da bi to mogla, policija mora počivati na solidnoj strukturi koju čine tisuće obučenih i opremljenih policajki i policajaca, rekao je, među ostalim, Božinović i na kraju još jednom čestitao Dan policije i blagdan njezina zaštitnika sv. Mihovila. 

Svečanosti je nazočna i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Policajkama i policajcima te djelatnicama i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) prije su već u povodu Dana policije čestitke uputili ministar Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. 

Sutra već od 10 sati ujutro hrvatska policija očekuje građane na Jarunu s nizom aktivnosti pod zajedničkim nazivom "Kako je biti policajac". Čestitajte hrvatskim policajcima Dan policije i vidimo se na Jarunu! Više informacije možete naći i na Facebooku – facebook.com/danpolicije2017.
Instagram #danpolicije2017#vidimose