Revizijsko izvješće odgođeno, a Todorić poručuje - Agrokor kritično destabiliziran

Unatoč najavama, dugo očekivano revizorsko izvješće o poslovanju Agrokora ipak neće biti objavljeno. Iz Agrokora su izvijestili da ni koncern ni PricewaterhouseCoopers (PwC) još nisu završili složeni zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvješća grupe te očekuju da će ona biti objavljena do kraja idućega tjedna. 

Pojavile su se neke spekulacije zašto je odgođeno revizorsko izvješće. Dobavljači navodno sumnjaju da postoji nesuglasje Vlade RH i revizorske tvrtke, ali i da je na tu odgodu možda utjecao i sam Ivica Todorić putem svojeg bloga.

Sastanak Vjerovničkog vijeća je održan. Čelnica Kraša Marica Vidaković dosta blagonaklono gleda na objašnjenja iz Agrokora u kojima se navodi da im je potrebno još malo vremena i da će se revizijsko izvješće objaviti tijekom idućeg tjedna. Vidaković je kazala kako očekuje da će to biti najkasnije u četvrtak.

Na pitanje o reakciji Vjerovničkog vijeća na objave Ivice Todorića proteklih nekoliko dana, među kojima su i ozbiljne optužbe na račun Kraša, odgovorila je da neće upotrijebiti riječ kojom bi okvalificrala njegovu izjavu te da Kraš nije plaćen prije niti drugačije od drugih dobavljača.

Novinari su Vidaković pitali i je li potkraj ožujka podupirala Upravu s Todorićem na čelu, a ona je odgovorila da je tada isticala kako je došlo vrijeme kada Todorić mora početi plaćati svoje obveze. Na pitanje kakav rasplet oko Agrokora očekuje, kazala je da je neposredno pred otvaranje postupka izvanredne uprave bilo gotovo izvjesno da će se urušiti veći dio, ako ne cijelo gospodarstvo. Ono što danas sigurno mogu reći je da su hrvatski dobavljači, a i inozemni koji posluju s Agrokorom, nešto stabilniji, neki vrlo stabilni, neki pokušavaju izaći iz krize, a neki su na žalost završili u stečaju i predstečaju, kazala je.

Napominje kako najteže tek dolazi, a to je nagodba, koja će ovisiti o vjerovnicima. Na pitanje koliko bi dobavljači bili spremni otpisati duga, uz rezervu da kao predstavnik velikih dobavljača bez njih to ne može reći kazala je da se u nekim dosadašnjim razgovorima govorilo o iznosu do 15%. Dodaje da je danas dobiveno odobrenje za plaćanje dospjelih tražbina dobavljačima koji su danas prvi put prezentirani vijeću. Radi se o dobavljačima koji nisu bili obuhvaćeni ranijim zahtjevima.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić također je kazala da ne vidi problem oko odgode revizijskog izvješća te je opovrgnula određena nagađanja da je bilo pritisaka prema revizorskoj kući PwC. Dodala je da ljude iz te kuće nije upoznala. 
Sastav istražnog povjerenstva za Agrokor - neslužbeno

HRT neslužbeno doznaje stranački sastav saborskog deveteročlanog istražnog povjerenstva za Agrokor, čije osnivanje SDP traži još od srpnja. U njemu bi trebala biti tri člana iz HDZ-a, dva iz redova HDZ-ovih koalicijskih partnera, dva člana SDP-a, jedan član Mosta te još jedan iz redova oporbe. Predstavnik oporbe bit će na čelu povjerenstva. Ne zna se kada će Sabor o tome glasovati.Todorić: Što se događa kada država napadne poduzetnika

Ivica Todorić
i jutros se oglasio na svome blogu. Optužuje Vladu da je početkom ove godine odlučila steći kontrolu nad Agrokorom pripremljenim manevrom, širenjem dezinformacija i glasina, zbog čega je kompanija izgubila velik dio svoje vrijednosti.

Agrokor se u cijelom periodu svojeg poslovanja od 1989., zbog snažnog razvoja, susretao s raznim poslovnim izazovima, no oni su se uvijek rješavali. Krajem 2016. i početkom 2017. godine Agrokor u potpunosti ostvaruje budžete i očekuje odličnu poslovnu godinu. Negdje u to vrijeme, unatoč održivosti poslovnog modela Agrokora, Vlada Republike Hrvatske odlučuje steći kontrolu nad Agrokorom kroz  pripremljen manevar.
Vlada taj naum ostvaruje ciljanim širenjem dezinformacija i glasina. Kroz izravnu političku intervenciju Agrokor je kritično destabiliziran na početku 2017. godine. To je ključni poslovni događaj i ključno vrijeme u kojem će se analiziranjem rasvijetliti što se s Agrokorom dogodilo i tko je za to stvarni krivac, navodi Todorić u svom blogu koj je naslovio "Što se događa kada država napadne poduzetnika".

Svaka uzbunjujuća, naročito ako je dezinformirajuća, netočna i tendenciozna, izjava Vladinih dužnosnika uvelike utječe na burze, investitore i dobavljače. Upravo je to neodgovorna politika učinila Agrokoru, napisao je, među ostalim,  Todorić. 

Objavio je i podatke o nekonsolidiranim prihodima od prodaje u kumulativu te dio prezentacije koju je Martina Dalić predstavila Vladi, u kojoj je, kako kaže, jasno vidljiv drastični pad stanja zaliha od početka orkestriranog napada na Agrokor. Todorić navodi i popis dobavljača sa sastanaka 27. ožujka 2017. u Konzumu, na kojem su dobavljači podržali njegovu upravu Agrokora - Kraš, Franck, AWT, Atlantic, Dukat, Vindija, TDR, Pet prom, Agrofructus, Mlinar, Zagrebačka pivovara, Unex, Podravka, Saponia, Granolio, Perutnina, Coca Cola, Karlovačka pivovara, Viro, Žito, Ricardo, Kutjevo, Alca, Pliva, Medika... te im zahvaljuje na višegodišnjoj suradnji.