Amandmanom onemogućena termička obrada otpada

Nakon gotovo trinaest sati zasjedanja jučerašnja sjednica Skupštine Grada Zagreba prekinuta je kad je završena tek treća točka o izmjenama Prostornog plana, a nastavit će se u ponedjeljak s preostale 23 točke dnevnog reda.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine sinoć su jednoglasno prihvatili amandman svih klubova gradskih zastupnika kojim se iz izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba briše mogućnost izgradnje postrojenja za termičku obradu otpada.

Gradski zastupnici većinom glasova nisu prihvatili amandmane Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, Kluba zastupnika lijevog bloka i Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a kojim se otpad na odlagalište Prudinec u Jakuševcu mogao odlagati do 31. prosinca 2018.

Svima je jasno da će Milan Bandić ponovno probiti rok za zatvaranje Jakuševca do 2018. koji si je sam zadao 2014. pa mu je najjednostavnije da ovaj put rok ne produljuje, već da ga potpuno izbaci iz Prostornog plana kako se više ne bi morao pravdati javnosti zbog neispunjenih obećanja, komentirao je Tomislav Tomašević, gradski zastupnik stranke Zagreb je NAŠ! i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka.

Gradski zastupnici također su većinom glasova prihvatili šest amandmana Grge Jelinića (Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske), kojima se mogu realizirati sadržaji javne i društvene namjene na rubnim dijelovima grada u kojima su ti sadržaji izrazito deficitarni. Također je promjenom parametara omogućena izgradnja pod jednakim uvjetima za sve sudionike gradnje na način da se kvalitetnije izgradi prostor.

Gradski zastupnici zbog prihvaćenih amandmana nisu mogli glasovati o Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba. Naime, kako je objasnio predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ), ako je Gradska skupština prihvatila amandmane, Zakonom o prostornom uređenju određeno je da se donošenju tog prostornog plana pristupa nakon što nositelj izrade - Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada - ne pribavi suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Nakon pribavljanja suglasnosti Ministarstva pristupit će se glasovanju, najavio je Mikulić.