Plenković s Merkel o graničnom pitanju sa Slovenijom, sastao se i s Cerarom

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković razgovarao je u Tallinnu na marginama summita čelnika EU-a s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o graničnom pitanju sa Slovenijom.

Plenković je novinarima nakon toga izjavio da je njemačkoj kancelarki prenio dobro poznato hrvatsko stajalište o tom pitanju, da je ono bilateralno, a i predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker rekao je kako bi volio da se ono riješi bilateralno.   

To je ono što sam od nje zatražio. Očekujem razumijevanje za tu poziciju jer  se arbitražna presuda, čak i da nije bilo nikakvih problema, ne može provesti bez privole obiju strana. Prema tome, slijedi ono što je jedino moguće, a to je civilizirani dijalog između Hrvatske i Slovenije. Mi se za to zauzimamo bez ucjena, bez blokada, prijetnji neulaskom u OECD. To nije refleks koji Hrvatska ima ne samo prema Sloveniji nego prema bilo kojoj susjedi. Nismo mi ti koji smo kompromitirali arbitražni proces. To je poenta i zato sam doista tu čvrst i ustrajat ću na svakoj od ovih tema, na onome što pouzdano znam da je točno i štitit ću hrvatske interese u svim aspektima, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je kancelarki Merkel "jasno objasnio i zatražio od nje i od drugih aktera u EU-u da razumiju da je riječ o pitanju koje prije svega regulira međunarodno pravo i da ga treba rješavati dijalogom dviju susjednih zemalja". Dodao je da ne želi bilo kakve jednostrane poteze s bilo koje strane i da Hrvatska to ne radi.

Mi smo spremni za rješavanje toga pitanja, koje realno gledajući u široj, europskoj agendi nije nešto oko čega se stvara drama, rekao je hrvatski premijer.

Rekao je da se kratko susreo i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, da će s njim još razgovarati te najavio da će se sastati s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Europske komisije Jean-Claudom Junckerom.


 

Premijer Plenković u Tallinnu je komentirao i slučaj Agrokor.