Iz Mjanmara bježi pola milijuna Rohingya

Narod Rohingya i dalje bježi pred odmazdom vladinih i paravojnih snaga Mjanmara, a izbjeglica je gotovo pola milijuna. Ujedinjeni narodi i SAD optužuju vlasti Mjanmara da rat protiv pobunjenika iskorištavaju za etničko čišćenje autohtone muslimanske manjine kojoj uporno odbijaju dati državljanstvo.

Bježeći preko graničnih rijeka do Bangladeša, mnogi pripadnici naroda Rohingya utopili su se. Prema njihovim svjedočanstvima, nisu imali mnogo izbora.
Naše su selo opkolili budisti. Pokušali su nas ubiti kad smo htjeli izaći iz njega. Zato smo došli tijekom noći, skrivajući se od šume do šume kako bismo izbjegli vojsku, govori Nobi Hossain, stanovnica Maungdawa.

Ujedinjeni narodi optužuju snage Mjanmara da, nakon kolovoških sukoba s muslimanskim pobunjenicima, provode masovne zločine nad Rohingyama.

Imamo jeziva svjedočanstva izbjeglih, uglavnom žena, djece i staraca. Govori se o stihijskom oružanom nasilju, protupješačkim minama i seksualnom nasilju, izjavio je Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Dok joj iz zemlje bježi pola milijuna autohtonih stanovnika koji nikada nisu dobili državljanstvo, vlada Mjanmara, koja je zemlju preuzela od vojne hunte, tvrdi da se genocid i etničko čišćenje ne događaju.

Uvjeravam vas da vođe Mjanmara, koje su se toliko dugo borile za slobodu i ljudska prava, nikada neće podržati politiku genocida i etničkog čišćenja i da će vlada učiniti sve da to spriječi, poručio je Nikki Thaung Tun, savjetnik za nacionalnu sigurnost Mjanmara.

UN oštro napada vlasti Mjanmara, no i sam je na pragu skandala. Britanski BBC, pozivajući se na više povjerljivih izvora, objavljuje svjedočanstva da je UN-ova misija u Mjanmaru godinama ometala humanitarne organizacije u istraživanju problema naroda Rohingya i alarmiranju međunarodne zajednice o zločinima koji se spremaju. UN BBC-jeve izvore opovrgava.