Pravobraniteljica za djecu: Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira!

Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti djeci, ustvrdila je aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić na sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport koji je glasovima opozicije Hrvatskom saboru predložio da prihvati pravobraniteljičino izvješće o radu za prošlu godinu.
Milas Klarić, koja je na odlasku, nije se, naime, javila na natječaj za izbor pravobranitelja raspisan na temelju novog zakona. Prozvala je saborsku većinu da je na Vladin prijedlog (novim zakonom) uništila neovisnu instituciju pravobranitelja.

Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo, rekla je s puno gorčine pravobraniteljica i poručila da ne zavidi onome tko će je naslijediti.

Kad te vlast smijeni, znači da dobro radiš!

Kazala je i kako u ombdusmanskim krugovima vrijedi pravilo - kad te vlast smijeni, znači da dobro radiš! O sadržaju samog izvješća nije mnogogovorila, navela je da su ga zastupnici dobili prije šest mjeseci pa su ga imali vremena proučiti, da se ono, neovisno kako će se o njemu glasovati, neće promijeniti, kao ni činjenica da je stanje prava djece loše.

Sadržaj izvješća godinama je (od 2003.) sličan, prema njima se u svim vladama, u pravilu, ne napravi ništa, osim što poneka struktura odluči napraviti presedan, uništiti neovisnu instituciju, diskriminirati djecu i pogoršati im položaj, rekla je Milas Klarić, navodeći i kako u civiliziranim državama, "što Hrvatska nije", nema glasovanja o izvješću. Kod nas pak ono služi da se smijeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi, ustvrdila je Milas Klarić.

S njezinim su se ocjenama suglasile zastupnice oporbenih SDP-a i Glasa.
Pravobraniteljicu se miče jer nekome ne odgovara, kaže Ana Komparić Devčić (SDP), vladajući je nisu imali hrabrosti smijeniti, pa su kreirali novi zakon, dodaje Nada Turina Đurić (GLAS), ona je medijski najeksponiranija žrtva HDZ-ove metle, presedan je da se pravobraniteljicu smjenjuje usred mandata, novi je zakon donesen da se Milas Klarić "politički pokopa", dodaje Sabina Glasovac (SDP).

Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da se radi "ozbiljan" korak natrag, da se djecu koristi kao politički instrument. Instituciju pravobranitelja za djecu smo apsolutno uništili, poručujemo da nam djeca nisu važna, a pitam se i koji je sljedeći pravobranitelj na redu, rekla je Mrak Taritaš.

Oporbene su zastupnice žestoko kritizirale Vladu i zbog prijedloga novog Obiteljskog zakona koji je povučen iz javne rasprave, a Glasovac je imala i poruku za premijera: To što je taj skandalozni prijedlog povučen ne znači da je premijer riješio problem, riješit će ga tek ako ljudima koji su ga kreirali više ne dozvoli ni blizu pri kreiranju novog prijedloga, preporučila je zastupnica.

Odbor, na kojemu nije bilo pozicijskih članova, s pet (oporbenih) glasova 'za' podržao je izvješće za 2016., suzdržani su bili HDZ-ova Željka Jozić, koja je depinirala glas, i neovisni Marin Škibola.

Odbor će idući tjedan saslušati pet kandidata za novog pravobranitelja i potom odlučiti koga će predložiti Saboru.

Komparić Devčić: Hrvoje Jukić je novi pravobranitelj

U javnosti se već govori da će novi pravobranitelj biti Hrvoje Jukić, pa tim više nema smisla sudjelovati u ovom igrokazu, zaključila je Komparić Devčić.

Petero je kandidata za novog pravobranitelja pravnici Hrvoje Jukić, Tatjana Holjevac, Zdravko Miočević, Helenca Pirnat Dragičević i liječnica Vanja Slijepčević Saftić.