"Previše govori i otkriva planove vezane uz RH" - porječkali se Erjavec i Cerar

Slovenski premijer Miro Cerar razgovarao je u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pitanju granice s Hrvatskom, a u izjavi novinarima kritizirao je svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca zbog njegovih izjava koje "više koriste Hrvatskoj nego Sloveniji".

Aludirao je da Erjavec daje takve izjave zbog nekih drugih razloga. Očekujem da se to više neće događati i da ćemo, kada je riječ o pripremi za provedbu arbitraže, stvari koje moraju ostati među nama znati zadržati za sebe, a ne ih govoriti javnosti iz nekih drugih razloga, rekao je Cerar.
Reagirajući na kritike da previše govori i otkriva slovenske planove u vezi s primjenom arbitražne odluke, Erjavec je rekao da se Cerar vara.

Ne želim s premijerom polemizirati, ali sam uvjeren da se on vara. U više od 20 godina pokazalo se da Hrvatskoj najbolje koristi ako mi samo čekamo i proučavamo granična pitanja, a ništa u tom smislu ne napravimo, kazao je Erjavec, a prenose  slovenski mediji.

Ne smijemo oklijevati i čekati jer na svojoj strani imamo međunarodno pravo i Europsku komisiju. Čekati da Hrvatska pristane na primjenu bila bi velika pogreška jer se to neće dogoditi. Vlada mora napraviti sve da se presuda provede, a za to mora iskoristiti sve pravne mogućnosti, kazao je Erjavec.

Erjavec je nakon redovite sjednice vlade kazao da je prihvaćen njegov prijedlog da Slovenija pronađe međunarodne pravne stručnjake koji bi joj pomogli da podnese tužbu protiv Hrvatske za kršenje međunarodnog prava, kako Slovenija ocjenjuje hrvatsko odbijanje arbitražne odluke.

S njemačkom kancelarkom o istom pitanju razgovarao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Cerar je izrazio uvjerenje da će se nastaviti međunarodni pritisak na Hrvatsku i da ne dvoji da će i dalje imati potporu za svoja stajališta.