Biskup Košić: Putem medija šire se neistine, poluistine, filtrirane vijesti

Dan grada Šibenika i blagdan njegova zaštitnika sv. Mihovila obilježeni su tradicionalnom vjerskom procesijom i misom koju je ispred katedrale sv. Jakova predvodio sisački biskup Vlado Košić. U propovijedi se kritički osvrnuo na najutjecajnije medije u Hrvatskoj, ocijenivši da se putem njih šire 'neistine, poluistine, filtrirane vijesti', a 'zarada im je važnija od istine i dobra'.

Moć đavla je u optužbama i sijanju zla u srca ljudi u neprestanom podmetanju i širenju dezinformacija u svijetu. Danas se Sotona kamuflirao u mnogim, i to najutjecajnijim medijima, koji su u Republici Hrvatskoj više protuhrvatski nego hrvatski budući da ne šire istinu o hrvatskoj povijesti i ne dopuštaju da se pročisti hrvatska sadašnjost, rekao je u propovijedi biskup Košić. Ocijenio je da se u hrvatskim medijima objavljuje mnoštvo neistina, poluistina, filtriranih i zaustavljenih vijesti, izabranih gostiju i govornika koji ne žele mir, nego, kako je kazao, neprestano dan i noć optužuju svoju braću za izmišljene zločine i neistinite stvari i djela. Dok naprotiv oni koji dobro čine svojoj braći šire mir i stvaraju pozitivno ozračje i otvaraju oči duhovno slijepima te naviještaju Kristovu vijest,  gotovo da nemaju mjesta u našim medijima, dodao je.

Kazao je i da je tim medijima s jedne strane najvažniji pokretač zarada koja im je važnija od istine i dobra, a s druge strane, smatra, ideološke zablude koje se nisu pročistile do dana današnjega. U kritičkom osvrtu na medije mons. Košić u propovijedi je zaključio da je zaštita sv. Mihovila potrebnija nego ikad jer moderni čovjek gubi kompas i, premda ima veće tehničke mogućnosti, ima smanjeno rasuđivanje savjesti. Osvrnuo se i na Domovinski rat naglasivši da je on bio pravedan, obrambeni rat od srpske agresije i da još nije završen. On se i dalje vodi, premda drugim sredstvima, podmetanjima i iskrivljavanjima istine, ocijenio je. Dodao je kako je potrebno nastaviti boriti se za istinu i slobodu cijelog naroda u domovini.  Poručio je da se ne smije dopustiti gaženje žrtve hrvatskih branitelja koji su dali svoj život i zdravlje za domovinu, Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu, te da bi napokon trebalo donijeti pravedan zakon koji će ih štititi.Sisački biskup u propovijedi je također rekao da hrvatsko društvo treba ustrajati u zahtjevu lustracije, da se, kazao je, udalje iz javne službe pripadnici bivšeg komunističkog režima koji su mučili, progonili i ubijali naše ljude i, kako bi rekao biskup Egidije Živković, 'koji su okrvavili ruke.  Rekao je i da se moraju otvoriti svi arhivi koji čuvaju istinu o hrvatskoj prošlosti i da se toga ne treba bojati.  Osvrnuo se i na Istanbulsku konvenciju koju je nazvao zabludom - nama se pod krinkom borbe za prava žena podvaljuje zabluda rodne ideologije koja želi ukinuti bogodani naravni zakon razlike između muškaraca i žena. Pozvao je vjernike i narodne vođe, od kojih se, kaže, očekuje jak, moralan i razuman duh, da imaju hrabrosti toj podvali reći odlučno - ne.

Crkva 29. rujna slavi arkanđele Mihaela (Mihovila), Gabriela i Rafaela koji se spominju u Bibliji. Izvorna značenja imena triju biblijskih anđela su, kako je to često u drevnim kulturama, svojevrsna definicija nositelja imena: Mi-ha-el znači - Tko je kao Bog?, Ga-bri-el - Bog je jak, a Ra-fa-el - Bog iscjeljuje, liječi. Sisački biskup je također napomenuo da se Hrvatska, kao zemlja s najviše katolika, mora uspoređivati s Poljskom, a ne raznim zemljama Europske unije koje su se, ocijenio je, 'raskršćanile'. U povodu Blagdana sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Šibenika, biskup Košić pozvao je okupljene na molitvu svetom Mihovilu (Mihaelu) za snagu Duha Svetoga u borbi protiv 'svakog zla'.