Europski vizionar Macron na testu u Tallinu

Na sastanku čelnika zemalja Europske unije u Tallinnu raspravljalo se o mogućnostima novog, još čvršćeg povezivanja zemalja Europske unije, ali i prevladavanja otuđenja građana od Bruxellesa. Kao najveći vizionar na tu temu nametnuo se francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Najavljivan je kao nova energija za Uniju uzdrmanu euroskepticizmom, Brexitom, rastom esktremne desnice i Donaldom Trumpom. Njegov plan za još snažnije povezivanje članica na području sigurnosti, poreza i socijalne politike prvi ozbiljniji test imao je u Tallinnu.

Glavni preduvjet je ostvario. Njegovu viziju načelno prihvaća Njemačka. Na jačanju proeuropske osovine Pariz-Berlin trebala bi se temeljiti budućnost Unije.

Danski premijer Lars Loekke Rasmussen dojma je da je atmosfera bolja nego prije godinu dana, kada je summit prošao u šoku zbog izlaska Velike Britanije.

Macronove vizije idu daleko, čak do osnivanja paneuropskih političkih stranaka koje bi omogućile veću povezanost između građana i birokratiziranog Bruxellesa. No veliko je pitanje kako će na njih reagirati ostali čelnici zemalja - pogotovo onih s euroskeptičnim vodstvima, poput Mađarske i Poljske.