Nazor: Vučić ne smije zaboraviti zašto mu se pljeskalo

Zakon o braniteljima, točnije već njegov prvi članak, izazvao je burne reakcije u Srbiji. Srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću sporna je definicija o srpskoj agresiji u Domovinskom ratu. Dovoljno da izazove reakcije medu hrvatskim političarima, pa je Vladimir Šeks odgovorio: "Pa što će nama jedan četnik nešto propisivati? 

Reakciije iz Srbije u Studiju 4 komentirao je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor

Ponovio je izjavu Milorada Pupovca kako je vrijeme za trajni mir, no dodao je kako je pretpostavka za trajni mir poštivanje činjenica. Naglasio je kako nije točna njegova izjava da su elementi ratne retorike uneseni u zakon. Pomno sam čitao tekst u uvodu, ne vidim što je tu ratna retorika, ponegdje su samo činjenice koje bih ja u jednom dijelu još jače naglasio kada govorimo o srpskim paravojnim postrojbama iz BiH. Druga je stvar, vidim da ih muči velik broj pripadnika srpske nacionalne manjine. Činjenica je da je dio srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj sudjelovao u agresiji na Hrvatsku zajedno sa snagama iz Srbije, Crne Gore i dijela BiH te JNA koja je bila sredstvo za provođenje velikosrpske politike, rekao je Nazor.

Dodao je kako je točno da je na okupiranom području u jesen 1991. živjelo 50 posto ukupnog broja populacije nacionalne manjine Srba. Ali ne smijemo zaboraviti da je u svibnju 1991. na nelegalnom referendumu gotovo 200 tisuća stanovnika tog područja reklo da se žele prisjediniti sa Srbijom. Imamo i podatak da je na vlada te tzv. republike srpske Krajine u srpnju 1992. na svojoj sjednici vrlo jasno rekla da se u dosadašnjem tijeku rata borilo 66 tisuća boraca na strani agresora.

Želimo naglasiti da smo ponosni na 9 tisuća Srba koji su branili Hrvatsku kao svoju zemlju, rekao je Nazor.

Komentirajući izjavu Vladimira Šeksa rekao je kako je previše dociranja Hrvatskoj iznutra i izvana. Ali u kontekstu izjave Vučić bi trebao demantirati sam sebe, jer upravo je on s vojvodom Šešeljom obilazio hrvatska područja, upravo je on '95. govorio u Glini vrlo jasno da Srbi neće ništa što nije njihovo, dakle istočno od granice Virovitica-Karlovac-Karlobag, tada je možda bio mlad i neiskusan političar, ali 10 godina istu rečenicu ponovio je u srpskom parlamentu za što je dobio veliki pljesak, dodao je Nazor. Vučićeva izjava ima težinu jer je predsjednik države, ali bi trebao imati i odgovornost, rekao je.

Činjenica je, a koju ne može ni jedan politikant negirati, ta da 1991.  izvršena agresija na Hrvatsku da su u njoj sudjelovale Srbija i Crna Gora. Citirao je članak 426 presude međunarodnog suda u Haagu od 3. veljače 2015. koji vrlo jasno kaže da su politička vodstva Srbije i Srba u Hrvatskoj dijelila zajednički cilj - stvaranje etnički homogene države i da su u tom kontekstu počinjeni zločini. To govorim svima koji nas prozivaju da jednoobrazno govorimo i da naše izjave nemaju težinu. Svima  njima poručujem da i u Srbiji postoje znanstvenici koji govore isto što i mi, čije su izjave u skladu s ovom sudskom odlukom. JNA kao sredstvo provođenja velkosrpske politike dokazana je u niz dokumenata. Stvari su vrlo jasne i političari koji žele dobro svom narodu i cijeloj ovoj regiji trebaju poštivati činjenice, istaknuo je.

Komentirao je i presudu Kapetanu Draganu i reakcije iz Srbije da je to presuda svim Srbima koji su stali u obranu svojih prava. Nije presuđeno svim Srbima, ovdje se radi o presudi za počinjene ratne zločine. Hrvatska je pokazala velikodušnost , dvije abolicije je dala svima koji su sudjelovali u pobuni. Oni koji to govore demantiraju izvore koji su srpske provincijencije. Upravo je Kapetan Dragan idealna osoba da se potvrdi veza Srbije, JNA i pobunjenih Srba jer upravo je on iz kampa u Golubiću kraj knina slao izvješća Službe državne bezbednosti u Srbiji gdje je govori da je cilj da Krajina postane dio Srbije i vrlo jasno kaže da mu u tome pomaže srpska vlada, naglasio je Ante Nazor.

Zaključio je kako se pokazalo da je Oluja bila nužna zbog isključive velikosrpske politike. Teško mi je komentirati Vučića, bilo bi dobro da on kaže da mu je žao za taj dio prošlosti.