"Spomenikom majoru JNA Srbija se priznaje agresorom na Hrvatsku"

Spomenikom majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina raznio vojno skladište u Bjelovaru, Srbija priznaje da su ona i JNA sudjelovale u agresiji na Hrvatsku, izjavio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

Kovač smatra da će možda nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku, biti lakše graditi normalne susjedske odnose.

Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima, naglasio je Kovač.

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu.

Otkrivanju spomenika na 26. godišnjicu od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, nazočili su i vijence položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič te predstavnici srpske vojske i ostali građani.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak sva četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti.