Katalonci zauzeli biračka mjesta, traktorima zakrčili gradove

Dan uoči zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, Španjolsku trese najveća politička kriza u posljednjih 40 godina. Katalonci su izašli na ulice Barcelone tražeći da im se dopusti glasovanje, ali središnja vlada u Madridu poručuje im - referenduma neće biti!

Traktorskim kolonama i zauzimanjem škola u kojima će biti glasačka mjesta Katalonci nastoje zaobići niz mjera kojima španjolske vlasti žele spriječiti održavanje referenduma. Na skup je došlo i stotinu separatista iz Velike Britanije koji bi htjeli da se odcijepe i Wales i Škotska. Španjolska ovo još nije vidjela - kad je sud naredio da se zatvore sve škole u kojima trebaju biti biračka mjesta, ljudi su ušli u njih i ne žele izaći, cijele obitelji su tu, spavat će noćas ondje.

Katalonija je industrijski i turistički jedan od najbogatijih dijelova Španjolske. Ta regija želi neovisnost i sutra ima namjeru provesti referendum. No središnja vlada u Madridu poručuje - referenduma neće biti. I sve pokušava da ga ne bude, ne libeći se upotrijebiti žestoke, represivne mjere. Kako je došlo do eskalacije, što nosi budućnost - u Temi dana analizirali su Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije te Janko Bekić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.Od početka mjeseca u Španjolskoj traje najteža politička kriza u posljednjih 40 godina. Ne obazirući se na prijetnje sankcijama, globama, premetačinama, ispitivanjima, pobornici se pripremaju održati referendum o samoodređenju, iako je Katalonija sa 7,5 milijuna stanovnika duboko podijeljena kad je riječ o tom pitanju. Polovica Katalonaca ne želi neovisnost, no dvije trećine njih želi se izjasniti na referendumu.

U Madridu 10.000 prosvjednika protiv referenduma u Kataloniji

Katalonski vrhovni sud naredio je Googleu da izbriše aplikaciju koju navodno rabe pobornici nezavisnosti Katalonije za širenje informacija o referendumu, te da blokira svaku drugu aplikaciju koja bi mogla biti postavljena. Vlada je u Kataloniju uz 17.000 regionalnih, poslala dodatnih 4.000 policajaca. U strahu od nemira organizacije koje podupiru nezavisnost pozvale su građane da se sudrže od nasilja ne budu li mogli ući na biračka mjesta.