U Madridu 10.000 prosvjednika protiv referenduma u Kataloniji

Oko 10.000 osoba okupilo se u centru Madrida tražeći jedinstvo Španjolske i protiveći se referendumu u Kataloniji što ga je za nedjelju najavila regionalna vlada Katalonije. "Živjela Španjolska", "Ja sam Španjolac", "Puigdemont u zatvor", "Neka nam ne lažu, Katalonija je Španjolska", izvikivali su prosvjednici ispred gradske vijećnice blizu fontane Cibeles. Slični skupovi najavljeni su i u drugim španjolskim gradovima.

Stotine španjolskih zastava zavijorile su se na skupu dan uoči neizvjesnosti na sjeveroistoku zemlje. Madridska policija procjenjuje da se ondje okupilo 10.000 osoba, a tijekom vikenda će se nastaviti okupljanja protiv referenduma, ali također i za njega. Stanovnici diljem Madrida iz protesta su postavili na prozore španjolske zastave pa su one od petka na balkonima, teresama i drugim površinama.

Katalonci zauzeli škole, traktorima zakrčili gradove

U Barceloni i drugim katalonskim mjestima već godinama su istaknute na prozorima zastave koje simboliziraju nezavisnost Katalonije. Pošto je španjolski ustavni sud zabranio referendum, iz Madrida i južne pokrajine Andaluzije poslano je 4.000 policajaca s ciljem da se izjašanjvanje spriječi. U Kataloniji je  već 5.000 stalno stacioniranih pripadnika civilne garde i nacionalne policije te 17.000 pripadnika regionalne katalonske policije.