Vojno-redarstveno hodočašće u Mariji Bistrici

U Mariji Bistrici održano je 25. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće. Uz veliki broj pripadnika Hrvatske vojske i policije, u Mariju Bistricu su stigli ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica obrane BiH Marina Pendeš te načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

Prije svete mise ministar Damir Krstičević, na novinarsko pitanje koliko je čvrsta veza crkve i Hrvatske vojske, odgovorio je da je veza crkve, Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca - vrlo čvrsta. Izjavio je također novinarima kako su tijekom Domovinskog rata krunica i križ pomogli hrvatskim braniteljima da se obranimo od agresije.

Svetu misu predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. U propovijedi je pozvao okupljene da svi zajedno zahvale Gospi za sve što je činila hrvatskom narodu tijekom stoljeća, posebice u danima Domovinskog rata. Osvrnuo se i na aktualne događaje u Hrvatskoj te, među ostalim, istaknuo: "Nevjerojatno je bilo čitati kako su prijašnji predlagači novoga kurikula, reforme obrazovanja ,'izbacili Marulića iz popisa školske literature'. Zamislite englesku književnost bez Shakespearea i njemačku bez Goethea. Slično je nezamislivo biti u crkvi bez Marije, poručio je u propovijedi nadbiskup Puljić.

U marijansko svetište u Mariji Bistrici došao je i ministar obrane Republike Poljske Antonio Macierewicz, koji se pridružio vojnim hodočasnicima na pobožnosti Križnog puta na bistričkoj Kalvariji, koju je predvodio vojni ordinarij u Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. Poljska je za Hrvatsku vrlo bitna država u području obrane i želja nam je produbiti hrvatsko-poljsku suradnju koja je i dosad bila jako dobra, kazao je Krstičević.

Na novinarski upit hoće li i Hrvatska vojska nabavljati novu opremu, kao što je to slučaj s policijom, podsjetio je da je vojska to već napravila. Dodao je kako mu je drago što je i policija s ministrom Božinovićem fokusirana na to da, kao i vojnici, bude potpuno opremljena hrvatskom opremom. Krstičević se osvrnuo i na najavljenu nabavu zrakoplova, naglasivši kako je riječ o velikom procesu koji se odvija predviđenom dinamikom. Najavio je da se očekuje prezentiranje ponuda u utorak, a cilj je nakon evaluacije ponuda odabrati ono što je najbolje za RH.