Dirljiv susret pape Franje s migrantima u Bologni

Papa Franjo u posjetu je sjeveru Italije. U Bologni je bio angelus, a prije toga Papa je posjetio centar za prihvat migranata.

U Ceseni se obratio stanovnicima na trgu Piazza del Popolo. Pritom je govorio o korupciji kao termitu politike koji ne dopušta društvu da raste.  Za život ljudi u Italiji potrebna je dobra politika. Ne ona koja služi ambicijama pojedinaca i oholosti frakcija i interesnih skupina, nego dobra politika koja neće biti ni služavka ni gospodarica, već prijateljica i suradnica", poručio je papa Franjo.

Posebno je dirljiv bio susret pape Franje s migrantima u Bologni. Njih oko tisuću dočekalo je Svetog Oca s porukom: "Pomozite nam, potrebni su nam dokumenti!" "Vi, borci nade: vama želim da nada ne postane razočaranje ili očaj, zahvaljujući mnogima koji vam pomažu - da je ne izgubite", poručio im je Papa. Pozvao vlade i narode da više pomažu migrantima i ne gledaju u njima neprijatelje, a da bi svoju poruku snažnije prenio na ruku je stavio plastičnu identifikacijsku narukvicu kakvu nose tražitelji azila.

Papa Franjo je istaknuo kako fenomen migracija zahtijeva jasnu viziju i veliku odlučnost, razumijevanje i jasne mehanizme koji neće dopuštati iskorištavanje ili zloupotrebu siromaha. Inače, Bologna je prvi grad u Europi koji je prije 760 godina oslobodio sluge od ropstva!