Islamska država preuzela odgovornost za napad nožem u Marseilleu

Islamska država preuzela je odgovornost za napad nožem u nedjelju u Marseilleu u kojem su usmrćene dvije ženske osobe, objavila je novinska agencija te terorističke organizacije Amaq.

Militant Islamske države je odgovoran za napad nožem na želježničkoj stanici u Marseilleu u južnoj Francuskoj u kojem su u nedjelju ubijene dvije žene, objavila je agencija Amaq.

Francuski vojnici su usmrtili napadača, a policijski izvori tvrde kako je prije napada vikao "Allahu Akbar". Izvori su naveli da je jednoj žrtvi prerezan vrat, dok je druga ubodena u trbuh.

Kako napominju izvori iz policije, napadač je otprije poznat vlastima zbog kaznenih djela. Muškarac osumnjičen za napad je naime bio uhićen, a policija ga je pustila dva dana prije napada, rekao je izvor blizak policijskoj istrazi.

Dodao je da je osumnjičenog - koji je promijenio osam identiteta ili lažnih imena -  zaustavila policija  u Lyonu 29. rujna pod sumnjom da je počinio pljačku. U nedostatku dokaza pušten je. Identitet osumnjičenog još je nejasan, rekla je policija.

Ubojica je imao osam lažnih imena. Svaki put kad bi bio zaustavljen, dao bi druge identifikacijske isprave.  To je razlog zbog kojega je tako teško. U jednom trenutku kaže da je rođen u Francuskoj, u drugom da je rođen u Alžiru, kazao je izvor.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog napada je na svom Twitter profilu izrazio ogorčenost "barbarskim činom", hvaleći pritom brzu reakciju sigurnosnih snaga, uključujući vojnike Operacije Sentinelle koja je pokrenuta za takve slučajeve.